Visa allastudier.se som: Mobil

Därför kan det löna sig att plugga på sommaren

Fördelarna med att plugga på sommaren är många. Du slipper söka sommarjobb och kan förkorta vägen till examen. Men kurserna har blivit färre med åren.

Nu har webbantagningen till 390 sommarkurser öppnat på svenska högskolor och universitet. Det är 10 procent färre kurser än förra året och en halvering av antalet kurser sedan fyra, fem år tillbaka, enligt en rapport från politiskt obundna fackorganisationen Saco studentråd. Samtidigt har söktrycket ökat. 

Hitta sommarkurser på universitet och högskola

Hitta sommarkurser på folkhögskola

Det är något som oroar den partipolitiskt obundna fackorganisationen Saco studentråd. I en rundring­ning som de gjort var samt­liga partier positiva till ett ökat utbud av sommarkurser. Ändå fortsätter de att minska. 

– I regeringens budgetproposition anges en tydlig vilja att stärka utbudet av relevanta sommarkurser, men öronmärkta pengar saknas. Tidigare öronmärkta satsningar har direkt lett till fler sommarkurser, säger Kristin Öster, på Saco studentråd. 

Tack vare två sommarkurser i ekonomisk historia kunde Joanna Blossner, 23, kvittera ut en kandidatexamen en termin ­tidigare än beräknat. Nu har hon bara några veckor kvar till en kandidatexamen i internationella rela­tioner. 

Men hon är rastlös och hade gärna velat komma i mål ännu tidigare med studierna. 

– Det vore bra om det fanns fler kurser som jag kunnat räkna in i min examen. Jag hade gärna gjort det igen, men det finns för få kurser att välja mellan. 

Till hösten drar hon till Taiwan för att bygga på sin utbildning i internationella relationer med en mastersexamen. Innan dess hade hon velat grunda med en kurs i kinesiska.

– Det fanns inte på universitetet här så nu ska jag försöka hitta en sådan kurs utomlands i sommar.

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 16 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-28

Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Du har anmält dig till högskoleprovet, nu gäller det att förbereda dig på ett bra sätt. Vi har tipsen som hjälper dig att hitta rätt bok, kurs eller app. Intresset för att skriva högskoleprovet är stort, våren 2021 var det nära 59 000 personer som anmälde sig till provet. Fler och fler väljer också att förbereda sig på ett bra sätt. Marcus Svannäs är kursansvarig på Upgrades Education och Bli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-14

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips. Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne. – Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Han skriver 2,0 av gammal vana

Snart dags för högskoleprov! Inspireras av Olle Nässén som har fått 2,0 inte bara en utan flera gånger. Första gången Olle Nässén, 35, satte sig med högskoleprovet var på gymnasiet. – Målet var att kunna välja vad som helst när jag skulle börja plugga. Då hade jag ögonen på apotekarprogrammet och det krävdes runt 1,9 på högskoleprovet för att komma in.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön