Visa allastudier.se som: Mobil

Därför revolterar Mellanösterns studenter mot regimerna

De senaste månaderna har flera studentrevolter i bland annat Tunisien och Egypten blivit uppmärksammade. Islamologen Rickard Lagervall berättar varför studenter driver på – och hur du kan hjälpa till.

I onsdags skadades minst tio demonstranter när hundratals studenter demonstrerade mot Jemens president i huvudstaden Sanaa. Nya sammandrabbningar har inträffat i Irans huvudstad Teheran i samband med begravningen av en student som dödades i oroligheterna i måndags, rapporterar TT.

Islamologen Rickard Lagervall vid Lunds universitet säger att studenter ofta är inblandade i historiska händelser men att andra också är inblandade. Han ger exemplet Tunisien där man ser många fackliga strejker.

– En bidragande orsak till protesterna är att studenter som har tagit examen inte har fått jobb. Killen i Egypten som tog sitt liv hade examen men han fick inget jobb. Sedan hamnade han på marknaden och blev trakasserad, säger Rickard.

Enligt Rickard är problemet detsamma i många länder: Människor är besvikna över den höga arbetslösheten.

– Folk är utbildade men det leder ingenstans. Fram till 90-talet kunde regimerna ta emot utbildat folk inom statlig förvaltning, förvisso med dålig lön, men ändå.

Att det idag är omöjligt för vanligt folk att göra karriär skapar en grund för missnöjet, menar Rickard. Utbildningen är dessutom eftersatt.

– Nu är det viktigt att länderna får bättre ekonomi och utbildningssystem. Det kommer inte bli lätt, säger Rickard.

Om man vill hjälpa till, vad kan man göra då?

– Om du är aktiv i en studentorganisation kan du ta kontakt med andra studentorganisationer i de här länderna. Fråga vad de behöver. Folk på plats vet mest vad som behövs.

Tips: Utbildningar

Mellanösternkunskap

Sociala rörelser

Relaterat

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studera i Thailand

Är du sugen på att vara i Thailand på ett så kallat "long stay"? Om du vill studera i Thailand finns många universitet som undervisar på engelska och gott om språkskolor. Många väljer också att studera på distans. Sökfunktion: Hitta din utbildning i Thailand Läs mer: Malene valde att studera i Thailand För den som vill stanna länge i Thailand kan det vara intressant att fundera på studier i landet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon förverkligade sina drömmar: "Flest coola filosofer vid Berkeley"

Åsa Andersson lyckades bli antagen till drömutbildningen i Kalifornien. Där lärde hon sig mer än hon kunnat ana. Idag är hon lektor i filosofi, jobbar med affärsutveckling och är på väg att starta upp sitt eget konsultföretag. - Det började egentligen rätt tidigt, jag visste redan i högstadiet att jag ville plugga i USA. Jag spelade bordtennis och funderade på om jag kunde åka på ett sportstipendi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här vill vi helst plugga

Storbritannien är svenskarnas populäraste studieland. Upplevelsen viktigast när vi väljer studieland visar undersökning. Oskar och Astha går IB-programmet och väljer mellan USA och England. 2010 var det 30 800 svenskar som pluggade utomlands med studiemedel, dvs en ökning med 5 % i jämförelse med året innan. Och tittar man på listan över de tio mest populära länderna är det få överraskningar. ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön