Dåliga betyg men talang? Här är utbildningarna för dig.
08 okt 2021

Dåliga betyg men talang? Här är utbildningarna för dig!

Dåliga betyg men talang och ett brinnande intresse? Då har du goda chanser att komma in på drömutbildningen ändå. Här är utbildningarna som ser bortom betygen.

Det finns en mängd utbildningar, bl a på högskola och yrkeshögskola, där betyg spelar mindre roll och man använder sig av andra urvalsmetoder för att hitta de mest lämpliga studenterna.

"Vi får studenter som passar bättre på utbildningen"

På högskolorna börjar det stränga betygsmonopolet sakta luckras upp. I det alternativa urvalet till högskolan har du chans att komma in genom  lämplighet och engagemang istället för betyg.

– Vi tror att vi får studenter som passar bättre på utbildningen på det här sättet, att de tillgodogör sig utbildningen bättre och att de är engagerade, säger Jonas Svegland, programansvarig och lärare på utbildningen Digitala spel på Blekinge Tekniska Högskola (BTH).

BTH har tre utbildningar inom digitala medier (Digital bildproduktion, Digital ljudproduktion och Digitala spel) där man tillämpar alternativt urval. Det innebär att man söker som vanligt men tillsammans med sin ansökan skriver man ett personligt brev.

I nästa steg av urvalet kallas en del av de sökande till en intervju- och testdag.

– I våra utbildningar är det mycket viktigt att kunna förmedla en berättelse och en känsla och att ha känsla för estetik. Därför gör vi två olika tester, ett som testar den verbala förmågan och ett som testar den icke-verbala förmågan. Under intervjun utgår vi från det personliga brevet och och diskuterar intresse, ambitionsnivå och om utbildningen motsvarar det, säger Jonas.

Fakta: Alternativt urval på högskolan

  • 1/3 av platserna på alla högskoleutbildningar kan gå till sökande som prövas utifrån regler som den enskilda högskolan beslutat om.
  • I realiteten är det få utbildningar som utnyttjar detta. Av programmen är det endast 36 stycken. Utbildningar som leder till konstnärlig examen ligger utanför den siffran, här bestämmer högskolorna helt själva över antagningen.
  • Vanliga instrument i det alternativa urvalet är arbetslivserfarenhet, arbetsprover för att visa att man har talang, intervju och tester.

Källa: Leif Strandberg, utredare på Högskoleverket.

Några utbildningar med alternativt urval:

Tränarprogrammet, GIH

Personalvetarprogrammet, Göteborgs Universitet

Farkostteknik, Byggproduktion, KTH

Personal- och arbetsvetenskap, Linköpings Universitet

Personal och arbetsliv, Linnéuniversitetet

Juristprogrammet, Lunds universitet

Grafisk design, Malmö Universitet

Gastronomiprogrammet, Umeå universitet

Personal- och arbetslivsfrågor, Uppsala universitet

Kinga Lezanska SjölinBästa tipsen inför intervjun

På yrkeshögskoleutbildning är det inte alltid betygen som är viktiga, intervju och tester är ett steg i urvalet på de flesta skolor. Det här kan du förvänta dig på intervjun. Så förbereder du dig.

Till YH-utbildningar är det i genomsnitt 3,7 sökanden per plats. Och vid gallringen av sökande är det inte bara betygen som räknas.

Betyg är inte det viktiga för oss, intervjuer och tester står för hälften av vår sammanlagda bedömning av sökanden och gör att sannolikheten är större att vi får in rätt personer, säger Ann-Sofi Aru, rektor på Competensum i Ängelholm.

Få vet vad en sådan intervju innebär. Vilka frågor ska man förvänta sig och hur förbereder man sig?

Det viktiga vi vill ta reda på under intervjun är motivationen och engagemanget, varför du har valt just den här utbildningen. Sedan vill vi se hur du kommunicerar, både verbalt och i skrift. Det är viktigt när man jobbar nära andra, säger Ann-Sofi.

Ann-Sofi tycker att man ska förbereda sig precis som om det vore en anställningsintervju. Tänk igenom varför du vill gå utbildningen och att läs på ordentligt om utbildningen och skolan. För intervjun är inte bara för anordnaren, det är också ett sätt för dig att ta reda på om utbildningen passar dig.

Emil Ahlgren från Lund förberedde sig grundligt inför sin intervju till utbildningen Business manager och tyckte det hjälpte honom att göra bra ifrån sig på intervjun. Men han tycker inte att förberedelserna ska gå till överdrift.

Man ska inte göra det till världens grej, kom i tid och var inte rädd att vara dig själv, de vill ju framförallt se vem du är. Klä dig vårdat men överdriv inte, säger Emil.

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Modedesigner – inspireras av världen

Glamour, resor och vackra människor är en del av yrket. Men också press att vara kreativ och tuff konkurrens. Att jobba som modedesigner kräver sin man – eller kvinna. Så får du jobbet Pia Mouwitz är utbildningsledare på Textilhögskolan i Borås och har mångårig erfarenhet från branschen. – Det här är ett yrke där det är ett högt tempo och händer mycket.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Högskola - den kompletta guiden

Planerar du att plugga vidare och vill veta hur högskolestudier fungerar? Här kan du läsa om allt från studentekonomi till hur du får en examen från högskolan! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Guide: Välj rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer