Visa allastudier.se som: Mobil

De gör EU roligare för unga

I EU-valet 2014 ska de som nu går på gymnasiet rösta. Men intresset bland unga är svalt för EU. En grupp elever på Sundsgymnasiet i Vellinge vill ändra på det.

      Intresset för EU är lågt och kunskaperna ännu lägre, säger  Jonathan Nyhlen, 18 som tillsammans med Linnea Olsson, Cecilia Vegelius , Emma Svärd och Amanda Dyberg, gjort en undersökning om EU-kunskaperna bland skolkamraterna på Sundsgymnasiet i Vellinge. De pluggar själva på samhällsvetenskapsprogrammet med profil Europa och blev bestörta över resultatet av deras undersökning.

      Jag tror det beror på att man förknippar EU med någon dammigt och tråkigt, säger Amanda Dyberg.

Det var tidigt i höstas som idén började ta form om ett projektarbete där man skulle informera ungdomar om EU, på ett roligt sätt. Resultatet blev ”Engagerad Ungdom”, en tidning som på ett lättsamt och humoristiskt sätt beskriver EU.

      Vi funderade mycket över hur vi själva hade velat lära oss om EU. Vi ville komma förbi det tråkiga med böcker, säger Linnea Olsson.

Eleverna har under året gjort resor både till Strasbourg och Bryssel , där de har intervjuat flera parlamentariker och kommissionärer, något som resulterat i flera artiklar i tidningen. På frågan om eleverna själva är framtida EU-parlamentariker, är de ödmjuka:

– Vägen dit är så lång, det handlar ju inte bara om att gå ut högskolan, är de ense om.

Resultatet föll så bra ut att de nu har blivit utsedda som det nationella bidraget till tävlingen ”Europeiska Karlspriset för ungdomar” som delas ut av bland annat Europaparlamentet och avgörs 15 maj.

Tips till dig som vill lära mer om EU

Europaportalen.se
Europaportalen är webbtidningen om EU och Europa. De bevakar dagligen Europa från Stockholm och Bryssel och är ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad.

Cecilia Malmströms blogg

Cecilia Malmström är EU-kommissionär för inrikesfrågor, vilket konkret innebär att hon jobbar med polissamarbete, gränskontroll, säkerhetsfrågor samt asyl och migration.  Hennes blogg är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad med vad som händer inom EU och få  en inblick i en kommissionärs vardag.

Tidningen Engagerad Ungdom

Tidning vänder sig till gymnasieelever och grundskoleelever och beskriver på ett lättsamt och humoristiskt sätt  hur EU fungerar, vad som händer i EU just nu och hur man som privatperson kan påverka.

EU-ambassadörens informationssida

Mattias Nylander jobbar som EU-ambassadör på Sundsgymnasiet och har gjort en informationssida som gör information om EU lättillgänglig. Sidan uppdateras kontinuerligt och innehåller information för både stora och små som är intresserade av EU.

Skaffa en EU-ambassadör

Regeringen gör just nu en satsning på att utbilda EU-ambassadörer bland lärare runt om i Sverige. Ambassadörernas uppgift är att dra igång inspirerande aktiviteter om EU på skolorna. Vill din skola ha en ambassadör, sök på Internationella Programkontorets webbsida.

Studera på högskola utomlands

Utlandsstudier under gymnasiet

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högsta hönset är osynligt

Rektorer måste bli bättre på att utveckla undervisningen i skolan, visar en granskning som Skolinspektionen har gjort. Myndigheten pekar på flera brister i rektorernas ledarskap. Bland annat diskuterar de sällan undervisningsmetoder med lärarna eller följer upp elevernas resultat på ett systematiskt sätt. Rektorerna har en viktig roll när det gäller att förbättra undervisningen, enligt Chris ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-11-22

Ja till 60 nya friskolor

Färre ansökningar för att starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år, men en större andel har fått klartecken att starta. 60 nya friskolor startar nästa år. Skolinspektionen har givit klartecken för 60 helt nya fristående skolor i landet nästa läsår. Dessutom har ytterligare 79 friskolor fått ja till att utöka, totalt 139 beviljade ansökningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så tycker niorna om skolplikt i gymnasiet

Gör gymnasiet obligatoriskt för att minska ungdomsarbetslösheten. S-förslaget som presenterades i går skulle innebära skolplikt upp till 18 år. Gymnasieutbildning är en förutsättning för att unga ska få jobb, det menar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets utbildningspolitiska talesman Ibrahim Baylan som ska lägga fram förslaget på partiets kongress i april.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön