Visa allastudier.se som: Mobil

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben.

I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus.

– Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon.

De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken. Och det oavsett hur många problem de lyckats lösa.

– Det finns inga direkta krav på prestation. Det viktigaste är att det är roligt och lärorikt, säger Roger Bengtsson, mattelärare på Spyken och den som kom med idén till sommarjobbet.

Cecilia Rosengren på utbildningsförvaltningen i Lund säger att syftet är att stimulera de allra duktigaste eleverna. Samtidigt hoppas hon att satsningen på de sex talangerna ska ge matematikintresset ett uppsving. När höstterminen drar igång ska Emily och de andra ordna problemlösarträffar på sina respektive skolor.

– Tanken är att det här ska komma många av Lunds elever till godo, säger Cecilia Rosengren.

Drygt 20 gymnasieelever i Lund anmälde sitt intresse för sommarjobbet. Men kraven var hårda, och bara sex kunde väljas ut.  Ungdomarna ska inte bara ha bra betyg i ämnet, utan också visa ett intresse för det utanför skolan. I 18-åriga Emilys fall innebär det att hon varje vecka löser matematiska problem hos en professor på LTH.

– Jag har alltid varit mycket intresserad av matte. Det här att få träffa andra med samma intresse och få fördjupa sig, det är något jag saknat länge, säger Emily.

Ingrid Arinell

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studenter har fått bättre ekonomi

Studenter anser sig ha bättre ekonomi nu än för två år sedan. Trots det tycker två av tre att det är svårt att leva på studiemedlet. SFS anser att studiemedlet bör höjas med 700 kronor i månaden. Centrala studiestödsnämnden har sammanställt svar från 4 000 vuxenstuderande, främst högskolestudenter, om privatekonomin. Resultat: Andelen studiemedelstagare som får bidraget och lånet att täcka al ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-04

Lista: 5 vanligaste frågorna till CSN

Ska du börja ta studielån? Eller är det dags att betala tillbaka? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tips: Lev billigt och klara ekonomin

Det tjatas ständigt om att studentåren är de fattiga åren, men inte desto mindre är det sant. En ansträngd ekonomi är aldrig särskilt kul, framför allt när det finns mycket att göra och upptäcka under studietiden. Därför har vi samlat ett par smarta och sunda tips som gör att du sover tryggt om nätterna. 1) Mejllistor Om du inte är allergisk mot en överfull inkorg är det en smart idé att skriva u ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön