Visa allastudier.se som: Mobil

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben.

I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus.

– Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon.

De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken. Och det oavsett hur många problem de lyckats lösa.

– Det finns inga direkta krav på prestation. Det viktigaste är att det är roligt och lärorikt, säger Roger Bengtsson, mattelärare på Spyken och den som kom med idén till sommarjobbet.

Cecilia Rosengren på utbildningsförvaltningen i Lund säger att syftet är att stimulera de allra duktigaste eleverna. Samtidigt hoppas hon att satsningen på de sex talangerna ska ge matematikintresset ett uppsving. När höstterminen drar igång ska Emily och de andra ordna problemlösarträffar på sina respektive skolor.

– Tanken är att det här ska komma många av Lunds elever till godo, säger Cecilia Rosengren.

Drygt 20 gymnasieelever i Lund anmälde sitt intresse för sommarjobbet. Men kraven var hårda, och bara sex kunde väljas ut.  Ungdomarna ska inte bara ha bra betyg i ämnet, utan också visa ett intresse för det utanför skolan. I 18-åriga Emilys fall innebär det att hon varje vecka löser matematiska problem hos en professor på LTH.

– Jag har alltid varit mycket intresserad av matte. Det här att få träffa andra med samma intresse och få fördjupa sig, det är något jag saknat länge, säger Emily.

Ingrid Arinell

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så fixar du studentekonomin

Ibland är det för mycket månad kvar i slutet av studiemedlet. Här hittar du tips på hur du höjer dina inkomster och minskar utgifterna. En heltidsstudent i Sverige får idag sammanlagt 8 140 kronor i studiemedel. För många studenter är det för lite. Men med lite uppfinningsrikedom och koll på slantarna går det att komma långt. AllaStudier har listat de bästa tipsen på hur du får ordning på student ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

3 julklappar från och till en student

Snart är julen här. Vad ska du ge och vad ska du få? Här har vi listat tre ypperliga julklappar för studenter - från studenter. Kandidatkalendern 2012 är en väggkalender med bilder på läkarstudenter. Erik Hinnerdal 1) Lättklätt för välgörande ändamål Studenterna som pluggar sjätte terminen vid Uppsala universitets läkarprogram säljer "Kandidatkalendern 2012", en kalender med lättklädda bilder på s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Stipendierna ger honom chansen

Snowboardåkaren Jesper Carlqvists nyckel till framgång har varit stipendier. Nu ska han söka till ett snowboardgymnasium. Här hittar du stipendietipsen. Jesper Carlqvist, 15, kommer från Viksjö utanför Stockholm. Vid svenska mästerskapen i snowboard 09/10 blev han tvåa i ­half­pipe och trea i slopestyle i ungdomsklassen. Förebilderna är Niklas Mattsson och bröderna Halldor och Eiki Helgason.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön