Visa allastudier.se som: Mobil

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö.

Sökfunktion:

Hitta din designutbildning

Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtidigt skapa produkter som andra har nytta av i sin vardag.

Alternativen är många och du kan få jobba inom mode, heminredning och fordonsindustri med färg och form. Oavsett om du vill formge morgondagens potatisskalare eller nästa generations tågvagnar handlar det om design.

Så gör du

Förbered dig genom att gå en utbildning som passar den designutbildning du tänkt dig. Plugga exempelvis på gymnasiets hantverksprogram eller estetiska programmet. Vill du arbeta med textilier och mode kan Tillskärarakademin vara en bra idé. Andra alternativ inom färg och form finns på folkhögskola och komvux.

Vill du försäkra dig om att ha nära till arbetsmarknaden kan YH-utbildningar vara lösningen. Bland annat finns utbildningar till Design Engineer och Designteknik.

Flera av landets designutbildningar är så populära att du måste ha höga betyg för att komma in. Är dina gymnasiebetyg inte tillräckligt höga kan du behöva läsa upp och in betyg eller skriva högskoleprovet. Ta reda på vad antagningskraven är på just din utbildning.

Tips: Utbildningar inom design

Inredningsdesign

Textildesign

Industridesign

Produktdesign

Grafisk design

Webbdesign

PrivatSofie valde Produktdesign

Vill du syssla med design men vet inte på vilket sätt? Sofie Dahlgren gick i samma tankar tills en vän tipsade om nystartade programmet Produktdesign i Malmö.

Sofie tröttnade, som så många andra, på att harva på jobbet men visste inte riktigt vad hon ville plugga och hur.

– En kompis till mig hittade då produktdesign på nätet och tipsade mig om att söka. Vilket jag också gjorde, berättar hon.

Produktdesign innebär att man läser brett och slår ner i en rad ämnen, som hållfasthet, materialkunskap och formlära. Teori blandas med praktiskt arbete, en mix som Sofie trivs med.

– Man får en bra grund och en grym helhetssyn. Vi jobbar grundligt, man förstår verkligen att varje liten tanke bakom en produkt räknas.

Under programmets gång är man mycket i skolan, där både verkstäderna finns, liksom dataprogrammen man jobbar i.

– Men det gör att lärarna har mycket tid till oss. Det är gött att vara i skolan ändå, dels gör vi roliga saker, dels är alla motiverade vilket gör att man vill köra på.

Läs mer:

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Modestudier – i Milano eller Borås?

Lär dig utveckla egna applikationer

Älska mode – plugga hantverk

Per Samuelson / Samir Yosufi / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 28 apr 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-11

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-11-13

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips.  En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-20

Guide: Så tar du dig in i mediebranschen

Mediebranschen glittrar och lockar många. Samtidigt är det vagt vilka yrken som finns och hur man når dit. Vi tipsar om utbildningarna och träffar Caroline som har skrivit en hel bok  med tips från medieprofiler hur man lyckas i branschen. Caroline Lidman är 20-åringen med en fascination för mediabranschen. Den har lett henne via mediastudier och praktik inom branschen till boken "Mediakåt - ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön