Visa allastudier.se som: Mobil

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö.

Sökfunktion:

Hitta din designutbildning

Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtidigt skapa produkter som andra har nytta av i sin vardag.

Alternativen är många och du kan få jobba inom mode, heminredning och fordonsindustri med färg och form. Oavsett om du vill formge morgondagens potatisskalare eller nästa generations tågvagnar handlar det om design.

Så gör du

Förbered dig genom att gå en utbildning som passar den designutbildning du tänkt dig. Plugga exempelvis på gymnasiets hantverksprogram eller estetiska programmet. Vill du arbeta med textilier och mode kan Tillskärarakademin vara en bra idé. Andra alternativ inom färg och form finns på folkhögskola och komvux.

Vill du försäkra dig om att ha nära till arbetsmarknaden kan YH-utbildningar vara lösningen. Bland annat finns utbildningar till Design Engineer och Designteknik.

Flera av landets designutbildningar är så populära att du måste ha höga betyg för att komma in. Är dina gymnasiebetyg inte tillräckligt höga kan du behöva läsa upp och in betyg eller skriva högskoleprovet. Ta reda på vad antagningskraven är på just din utbildning.

Tips: Utbildningar inom design

Inredningsdesign

Textildesign

Industridesign

Produktdesign

Grafisk design

Webbdesign

PrivatSofie valde Produktdesign

Vill du syssla med design men vet inte på vilket sätt? Sofie Dahlgren gick i samma tankar tills en vän tipsade om nystartade programmet Produktdesign i Malmö.

Sofie tröttnade, som så många andra, på att harva på jobbet men visste inte riktigt vad hon ville plugga och hur.

– En kompis till mig hittade då produktdesign på nätet och tipsade mig om att söka. Vilket jag också gjorde, berättar hon.

Produktdesign innebär att man läser brett och slår ner i en rad ämnen, som hållfasthet, materialkunskap och formlära. Teori blandas med praktiskt arbete, en mix som Sofie trivs med.

– Man får en bra grund och en grym helhetssyn. Vi jobbar grundligt, man förstår verkligen att varje liten tanke bakom en produkt räknas.

Under programmets gång är man mycket i skolan, där både verkstäderna finns, liksom dataprogrammen man jobbar i.

– Men det gör att lärarna har mycket tid till oss. Det är gött att vara i skolan ändå, dels gör vi roliga saker, dels är alla motiverade vilket gör att man vill köra på.

Läs mer:

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Modestudier – i Milano eller Borås?

Lär dig utveckla egna applikationer

Älska mode – plugga hantverk

Per Samuelson / Samir Yosufi / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-05

Guide: Så väljer du rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Nu avgörs Yrkes-SM

Yrkes-SM i Malmö ska avgöras! Guldsmeder, murare och kockar är exempel på de 40 yrkesgrupper som gör upp om medaljerna. Läs mer om tävlingen här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så ansöker du

15 oktober är sista dagen att söka till högskola och universitet.  Vi guidar dig i hur du går tillväga.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön