Visa allastudier.se som: Mobil

Det här vill vi helst plugga

Helst vill vi bli jurister, ekonomer eller läkare, men utbildningarna som ökar mest i popularitet är utbildningar inom IT, och till lärare.

Listan över de mest populära programmen har varit väldigt konstant de senaste åren, där traditionella och tydliga yrken lockar. Jurist-, socionom- psykolog- ekonom- och läkarprogrammet har flest sökanden på högskolan och på yrkeshögskolan lokförare, apotekstekniker och tandsköterska.

Läs mer:

Utbildningarna som garanterar jobb

YH-utbildningarna som leder till flest jobb

IT-studenter hett eftertraktade

Lite intressantare är det att titta på vilka utbildningar som ökar mycket i popularitet. De senaste två åren har antalet ansökningar ökat mycket till data-, lärar- och teknikutbildningar, och utbildningar inom hälsa/sjukvård på högskolan. På yrkeshögskolan är det utbildningar till virtualiseringstekniker som har allra störst procentuell ökning i antal sökanden de senaste två åren.

Vi ser att den generella trenden där det digitala tar över samhället avspeglar sig även i söktrycket till utbildningar.  Intresset för utbildningar som digital kommunikation och IT ökar, programmering har blivit coolt istället för nördigt, säger Martina Lindgren, marknads- och kommunikationsansvarig på Nackademin som driver flera utbildningar inom IT.

Josefine Persson går sista året på utbildningen ”System- och nätverkstekniker Virtuella system”, och hon är inte speciellt förvånad över att intresset ökar för utbildningen.

Virtualisering i sig har blivit stort, alla företag virtualiserar för att spara på hårdvara, yta och säkerhet. Sedan är det en häftig teknik, när man i en och samma dator kan ha flera servrar och flera operativsystem i gång samtidigt. Det sparar pengar och effektiviserar, säger Josefine Persson.

Populäraste utbildningarna

Flest sökande i första hand (Högskola):
1. JuristprogrammetStockholms universitet

2. LäkarprogrammetKarolinska Institutet

3. Kandidatprogram i företagsekonomi, Stockholms universitet

4. Juristprogrammet, Uppsala universitet

5. Ekonomie KandidatprogramLunds universitet

Flest sökande (Yrkeshögskola):

1. Lokförare  

2. Apotekstekniker  

3. Tandsköterska 

4. Rådgivare inom bank och finansiering

5. Grafisk design 

6. Paralegal/juristassistent

7. Virtualiseringstekniker 

8. Speditör

9. Löneadministratör med HR-inriktning 

10. Integration

Utbildningar som har ökat mest i popularitet 2011-2013 (Yrkeshögskola):
1. Virtualiseringstekniker (314 procent ökning)

2. Breda utbildningar bygg- och anläggningsteknik (224 procent)

3. Nättekniker (222 procent)

4. Säljare med inriktning mot teknik inom vården (173 procent)

5. Byggnadsarbetare mot miljö (151 procent)

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Nu ska fler tjejer bli spelutvecklare

Spelutvecklingsbranschen har kritiserats en hel del de senaste åren, för att vara mansdominerad och sexistisk. Nu görs initiativ för att jämna ut den sneda könsfördelningen i branschen, och locka fler kvinnor till utbildningarna. Utvecklingen för att jämna ut könsfördelning i spelutvecklarbranshen går i positiv riktning, andelen kvinnor i branschen har gått från 10 till 15 procent på två år och an ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Utbildningarna som garanterar jobb

Vill du vara säker på att få jobb efter examen så finns flera vägar att gå. Svenskt näringsliv har kartlagt högskoleutbildningar som leder till kvalificerade jobb. Enligt statistiken ligger många tekniska utbildningar i topp. Fysisk planering, teknisk nanovetenskap och arkitektur är några av de utbildningar där 100 procent av studenterna får kvalificerade jobb efter utbildningen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Vård – jobba för livet

Undersköterskor och sjuksköterskor är livsnerven i vård-Sverige. Det är mångfacetterade yrken med massor av olika jobbmöjligheter. Gemensamt för alla är lusten att jobba för livet, med människor. – Jag tror att de allra viktigaste egenskaperna för att trivas inom vården är att kunna lyssna, vara kommunikativ och ha empati, säger Leif Nordin, ombudsman för hälsa och sjukvård på Kommunal.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön