Visa allastudier.se som: Mobil

Det ska vara en skoter i storstan i år

När Am- körkortet för klass 1- mopeder infördes oktober 2009 sjönk antalet mopedister i landet – men nu syns en uppåtgående trend.

När vårsolen tittat fram och vägarna börjar sopas rent från grus går även startskottet för mopedsäsongen.

– Vi märker av en uppgång, fler och fler tar AM-körkortet. Mopeden fyller ett transportbehov för många och det behovet har ju inte minskat bara för att det kom ett körkort, säger Per Johansson, vd för Moped- och motorcykelbranschens riksförbund, Mcrf.

2009 hade 391 000 svenskar Am-behörigheten, året därpå hade antalet ökat till nästan en miljon och när fjolåret summerades var siffran uppe i mer än 1,5 miljoner. Värt att notera är att alla körkort som utfärdas i dag, oavsett behörighet, även innefattar AM.

Men det är inte bara 15-åringar som kör moped i dag, särskilt inte i storstäder.

– 70 procent av våra kunder i Stockholm är vuxna som köper moped i stället för bil. Men ute i landet är bilden en annan, säger Peter Klangsell, en av ägarna till Köpenscooter.nu.

Vårens hetaste mopedtrender

Rosa
Att skotermopeden är den populäraste modellen råder det ingen tvekan om. De finns i många olika utföranden, men en färg sticker ut lite extra. ”Rosa är mer populärt än man kanske tror. Om en handlare tar in rosa mopeder så går de faktiskt åt rätt snabbt”, säger Per Johansson på Mcrf.

Retro-look
Bland de populäraste mopederna är de nytillverkade som ser ut som vespor från 50- eller 60-talet. ”Retro- och vintagemodellerna är de som säljer allra bäst. De köps oftast av vuxna, ungdomarna vill gärna ha de sportigare modellerna”, säger Peter Klangsell på Köpenscooter.nu. 

Retro på riktigt
Det finns även en efterfrågan på veteranmopeder. ”Många av köparna efterfrågar väldigt fina mopeder, så nära nyskick man kan komma, och urvalet är inte så stort så priserna skjuter i höjden. Att helrenovera en dålig moped kan kosta 30 000 kronor”, säger Per Hageblad på Hageblad Bil som säljer veteranfordon.

Bubblaren: elmopeden
Det finns flera olika elmopeder på den svenska marknaden. ”Ett oerhört intressant alternativ som, precis som elbilar, befinner sig i en utvecklingsfas men kommer att slå igenom framöver. De är faktiskt roliga att köra eftersom de känns väldigt kraftfulla”, säger Per Johansson på Mcrf.

Josefin Svenberg
Senast uppdaterad: 18 apr 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Så klarar du teoriprovet

Fokus, rätt mat och en god natts sömn. Att ladda inför teoriprovet är lika viktigt som inför en idrottstävling, tipsar trafikskolorna. Majoriteten av alla som skrev Trafikverkets teoriprov förra året blev godkända. En av dem var Berna Inceoglu, 30, i Göteborg. Hon var inte speciellt motiverad att ta körkort, en typisk citytjej med bekvämt nära till buss och spårvagn – men förra året insåg hon ända ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Fixa körkortet på två veckor

Emil Hannar har precis fått sitt körkort. För honom passade intensivkursen  i Dalarna perfekt, på två veckor fixade han sitt körkort.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-20

Här utbildas körskolelärarna

För att få bedriva kommersiell trafikundervisning krävs att körskolorna har godkända trafiklärare. Men vad lär man sig om man utbildar sig till trafiklärare och vilka krav finns för att få bli det? Vi tittar in på utbildningen som utbildar körskollärarna. Hitta din utbildning Trafiklärarutbildningar i Sverige Trafiklärarutbildningen genom YrkesAkademin i Borlänge har inga problem med att fyll ...
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön