Visa allastudier.se som: Mobil

Distansplugga dig till en karriär

Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen.

Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans.

– Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig klassrumsundervisning, säger Emma Rosengren, utbildningsledare på Folkuniversitetet.

Intresset för distansutbildningar vaknade på allvar när läroplanen från 2010 slog fast att vuxenutbildningen ska sträva efter flexibla lösningar.

– Det betyder att eleven ska kunna kombinera dels studier i flera former inom vuxenutbildningen, dels studier med arbete. Därför är distansstudier en bra studieform för de elever som behöver kombinera studier med till exempel jobb eller familjeliv, säger Lisa Wikner på Skolverket.

Idag finns nästan 900 distansutbildningar inom komvux, 100 bara inom Folkuniversitetet.

– Vi växer med 30 procent per år. De flesta av våra elever är väldigt studiemotverade eftersom de vill komma in på en högskoleutbildning eller för att de vill få en komplett gymnasieutbildning, säger Emma Rosengren.

Hoppade av gymnasiet – nu läser han juridik

När Mathias Kågell var 16 år hoppade han av gymnasiet. Han var skoltrött och hade inga större planer för sin framtid. Elva år senare var han redo för studier igen – och det rejält. För att få en fullständig gymnasieutbildning läste han in 28 gymnasiekurser under ett och ett halvt år på distans.

– Jag insåg att jag var begränsad utan gymnasiebetyg och kunde inte välja vilket yrke jag ville.

En kommunal studievägledare rekommenderade komvux på distans – och det var tack vare inspiration från arbetet inom kriminalvården som han valde att sikta på juristprogrammet efter distansstudierna. Idag går han termin fyra av nio.

– Fördelen med komvux på distans var att jag kunde lägga upp studierna hur jag ville. Då levde jag familjeliv och kunde kombinera studierna och familjen med ett extrajobb som nattvakt i en reception.

Nackdelen, säger Mathias Kågell, är att det kan vara svårt att få svar på svåra frågor över telefon, problem som läraren inte kan ta en whiteboard till hjälp att förklara. Och så disciplinen förstås.

– Man ska inte tro att det bara är att hoppa på en distanskurs, det krävs vilja och engagemang– och gärna en del livserfarenhet innanför västen, säger Mathias Kågell.

Hitta komvuxutbildningen på distans

Sök bland distanskurser inom Komvux i AllaStudiers sökfunktion

Få svar på dina frågor

Behöver du hjälp inför komvuxstudier och vet inte var du ska vända dig? Vägledningscentrum har svaren.

Caroline Engvall
Senast uppdaterad: 18 aug 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Trots en miljard – Yrkesvux illa ute

Nästan var femte kommun brister i uppföljningen av den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen, yrkesvux. Bristerna kan göra att kommunerna förlorar det statsbidrag de får för utbildningarna, enligt Skolverket. – Eftersom det här är en riktad satsning så är det viktigt att vi kan följa upp och se exakt vilka kommunerna vänder sig till, vilka målgrupper de försöker nå, säger Eva Nordlund ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Sveriges bästa Komvux

Sveriges bästa Komvux finns i Mariestad. Och skillnaden i resultat mellan bäst och sämst presterande Komvux är ganska anmärkningsvärd. Det visar mätningen Metro beställt av Skolverket på hur stor andel av eleverna på Komvux som får godkänt betyg. Vi har jämfört andelen elever som har minst godkänt betyg i Svenska A, Matematik och engelska A, i olika svenska kommuner.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön