11 okt 2021

Distansplugga dig till en karriär

Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen.

Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans.

– Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig klassrumsundervisning, säger Emma Rosengren, utbildningsledare på Folkuniversitetet.

Intresset för distansutbildningar vaknade på allvar när läroplanen från 2010 slog fast att vuxenutbildningen ska sträva efter flexibla lösningar.

– Det betyder att eleven ska kunna kombinera dels studier i flera former inom vuxenutbildningen, dels studier med arbete. Därför är distansstudier en bra studieform för de elever som behöver kombinera studier med till exempel jobb eller familjeliv, säger Lisa Wikner på Skolverket.

Idag finns nästan 900 distansutbildningar inom komvux, 100 bara inom Folkuniversitetet.

– Vi växer med 30 procent per år. De flesta av våra elever är väldigt studiemotverade eftersom de vill komma in på en högskoleutbildning eller för att de vill få en komplett gymnasieutbildning, säger Emma Rosengren.

Hoppade av gymnasiet – nu läser han juridik

När Mathias Kågell var 16 år hoppade han av gymnasiet. Han var skoltrött och hade inga större planer för sin framtid. Elva år senare var han redo för studier igen – och det rejält. För att få en fullständig gymnasieutbildning läste han in 28 gymnasiekurser under ett och ett halvt år på distans.

– Jag insåg att jag var begränsad utan gymnasiebetyg och kunde inte välja vilket yrke jag ville.

En kommunal studievägledare rekommenderade komvux på distans – och det var tack vare inspiration från arbetet inom kriminalvården som han valde att sikta på juristprogrammet efter distansstudierna. Idag går han termin fyra av nio.

– Fördelen med komvux på distans var att jag kunde lägga upp studierna hur jag ville. Då levde jag familjeliv och kunde kombinera studierna och familjen med ett extrajobb som nattvakt i en reception.

Nackdelen, säger Mathias Kågell, är att det kan vara svårt att få svar på svåra frågor över telefon, problem som läraren inte kan ta en whiteboard till hjälp att förklara. Och så disciplinen förstås.

– Man ska inte tro att det bara är att hoppa på en distanskurs, det krävs vilja och engagemang– och gärna en del livserfarenhet innanför västen, säger Mathias Kågell.

Hitta distanskurser på komvux

Leta bland alla komvuxutbildningar

Få svar på dina frågor

Behöver du hjälp inför komvuxstudier och vet inte var du ska vända dig? Vägledningscentrum har svaren.

Artikelskribent: Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Lärling – mitt i smeten

Johanna Leidvik spenderar en dag i skolan, fyra på sin arbetsplats. För den som snabbt vill lära sig ett yrke, är lärlingsutbildning genom Komvux ett alternativ. Efter två veckor orienteringskurs på skolan går man direkt ut på en arbetsplats. – Det som är bra är att du är i verkligheten från början, du får direkt förståelse för vad yrket innebär. Du måste jobba i tempo från dag ett och får det rät ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-23

5 fördelar med att plugga på komvux

Är du osäker på om en komvuxutbildning är rätt för dig? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på komvux för att du ska hitta den utbildningsform som passar dig bäst.

Läs mer