11 okt 2021

Distansplugga dig till en karriär

Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen.

Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans.

– Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig klassrumsundervisning, säger Emma Rosengren, utbildningsledare på Folkuniversitetet.

Intresset för distansutbildningar vaknade på allvar när läroplanen från 2010 slog fast att vuxenutbildningen ska sträva efter flexibla lösningar.

– Det betyder att eleven ska kunna kombinera dels studier i flera former inom vuxenutbildningen, dels studier med arbete. Därför är distansstudier en bra studieform för de elever som behöver kombinera studier med till exempel jobb eller familjeliv, säger Lisa Wikner på Skolverket.

Idag finns nästan 900 distansutbildningar inom komvux, 100 bara inom Folkuniversitetet.

– Vi växer med 30 procent per år. De flesta av våra elever är väldigt studiemotverade eftersom de vill komma in på en högskoleutbildning eller för att de vill få en komplett gymnasieutbildning, säger Emma Rosengren.

Hoppade av gymnasiet – nu läser han juridik

När Mathias Kågell var 16 år hoppade han av gymnasiet. Han var skoltrött och hade inga större planer för sin framtid. Elva år senare var han redo för studier igen – och det rejält. För att få en fullständig gymnasieutbildning läste han in 28 gymnasiekurser under ett och ett halvt år på distans.

– Jag insåg att jag var begränsad utan gymnasiebetyg och kunde inte välja vilket yrke jag ville.

En kommunal studievägledare rekommenderade komvux på distans – och det var tack vare inspiration från arbetet inom kriminalvården som han valde att sikta på juristprogrammet efter distansstudierna. Idag går han termin fyra av nio.

– Fördelen med komvux på distans var att jag kunde lägga upp studierna hur jag ville. Då levde jag familjeliv och kunde kombinera studierna och familjen med ett extrajobb som nattvakt i en reception.

Nackdelen, säger Mathias Kågell, är att det kan vara svårt att få svar på svåra frågor över telefon, problem som läraren inte kan ta en whiteboard till hjälp att förklara. Och så disciplinen förstås.

– Man ska inte tro att det bara är att hoppa på en distanskurs, det krävs vilja och engagemang– och gärna en del livserfarenhet innanför västen, säger Mathias Kågell.

Hitta distanskurser på komvux

Leta bland alla komvuxutbildningar

Få svar på dina frågor

Behöver du hjälp inför komvuxstudier och vet inte var du ska vända dig? Vägledningscentrum har svaren.

Artikelskribent: Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga när och hur du vill

Glöm att sitta i skolbänken mellan åtta och tre. Allt fler på Komvux väljer flexibla studier där du pluggar på egen hand i din egen takt. Agnes pluggar matte och jobbar samtidigt. Sökfunktion: Hitta din komvuxutbildning  Hitta din komvuxutbildning på distans – Vi ser ett ökat tryck på flexibla studier. Folk vill kunna kombinera till exempel studier och jobb och vill inte vara låsta, säger Bir ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Fixa en andra chans till drömjobbet

Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Mark läser upp betygen för att komma in på drömutbildningen. Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Du kan läsa in både grundläggande och särskild behörighet för högskolestudier. Det handlar om hur just du vill gå vidare med studierna.Mark Öberg, 22, pluggar ett naturvetenskapligt basår på ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-18

Så hittar du studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig. 

Läs mer