Egna idéer på handelshögskolor

Vill du vinna en utbildning? Just nu utlyser två handelshögskolor tävlingar där förstapriset är en studieplats. En av tävlingarna är ”den enda i sitt slag”.

För att ta sig in på högskolan är de akademiska kraven hårda. Men nu finns fler möjligheter. Affärsskolan IMD i Schweiz och Handelshögskolan i Stockholm vill locka nya studenter genom att utlysa tävlingar.

Behöver inte toppbetyg

Mellan 11 oktober och 1 december genomför Handelshögskolan i Stockholm tävlingen Årets Affärskreatör 2011. Genom sitt deltagande får de tävlande möjlighet att vinna en studieplats vid skolans kandidatprogram.

Hur kom Handelshögskolan på den här idén?

– Ungefär hälften av våra studenter kommer från Stockholm med omnejd och av de övriga kommer de flesta från Göteborg och Skåne. Vi ville skapa intresse bland fler gymnasister och få mer spridning över hela landet, säger Carina Aspenberg, kommunikationsdirektör vid Handelshögskolan.

– Söker man hit så är man nog mer intresserad av företagande och entreprenörskap. Vi har en speciell antagningskvot för studenter med särskilda meriter som kanske har dansat eller hållit på med elitidrott. Då behöver de inte ha toppbetyg i allt.

En stor skillnad

Affärsskolan IMD genomför tävlingen Go Beyond What You Think Is Possible från 4 oktober till 4 februari 2011. Förstapriset är en iPad och en utbildning i företagsledning på programmet Orchestrating Winning Performance vid lärosätet i Schweiz. Tävlingen lanseras som ”den enda i sitt slag i utbildningssektorn”.

Hur kom IMD på den här idén?

– Att lotta ut utbildningar på det här sättet är ett nytt grepp. IMD vill få skandinaver att bli mer intresserade av skolan, säger Erik Lindham på PR-byrån Agency som representerar IMD i Sverige.

Erik betonar att tävlingen är svår. IMDs grundvärderingar är öppenhet, samarbete och pionjärskap. Två av tävlingens tre delar är uttalat kopplade till värderingarna.

– Svenska motsvarigheten till IMD är Handelshögskolan i Stockholm, den stora skillnaden där är att du inte betalar för utbildningen.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021