Visa allastudier.se som: Mobil

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013.

Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.

– Jag ser det som en chans att göra något som ligger i gränslandet av mitt kompetensområde, som till exempel att få jobba med marknadsföring. Väljer man lite wild cards så kanske man hittar något som man vill arbeta med.

Intresset för ledarskap väcktes när hon ledde ett studentprojekt för utveckling av havsbaserad vindkraft där fyra människor olika nationaliteter och kunskapsområden skulle mobiliseras för att jobba mot samma mål.

– Ledarskap handlar för mig om mer än att att delegera och administrera. Det är framför allt att se människor utvecklas och växa som driver mig.

Tips till tjejer som vill göra karriär

– Välj en teknisk inriktning. Det är så mycket roligare än de flesta tror!
– Ta ett år efter studenten för att jobba och resa för att utvecklas på andra områden.
– Våga ta initiativ. Det här priset var ju till exempel ett initiativ från två kvinnliga studenter på KTH.

Andra satsningar för att främja kvinnors karriärer

Kvinnor Leder
Fackförbudet Ledarnas ledarskapsprogram för  kvinnor som särskilt fokuserar på kvinnors erfarenhet av ledarskap.

WITEC
Ett EU-organ som stödjer kvinnor inom mansdominerade sektorer på arbetsmarknaden.

Årets teknikkvinna
Ett pris instiftat av försvars- och säkerhetsföretaget Saab, som utdelas till kvinnor som utmärker sig inom teknikområdet.

Womentor
Ett ledarskapsprogram som erbjuder mentorskap till kvinnliga chefer som vill uppåt i karriären.

Senast uppdaterad: 12 mar 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-06-11

Hon vill inspirera andra unga tjejer

Hon har arbetat och studerat i Italien och Frankrike, talar fyra språk flytande och har redan landat drömjobbet. Nu kan Klaudyna Augler, 23, även lägga till titeln "Female of the Year" i sitt CV. – Det betyder otroligt mycket. Personligen så blir det ju en flygande start på min karriär, säger hon. I kväll mottar Kaludyna Augler, 23 det prestigefyllda stipendiet Female Economist of the Year i en of ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-16

Toppstudenter vill bli konsulter

Bland Sveriges främsta ekonomi- och teknikstudenter är managementkonsultfirmorna de mest attraktiva arbetsgivarna. Även bland juridikstudenterna rankas konsult- och rådgivningsyrket högst, där landets stora affärsjuridiska advokatbyråer hamnar i toppen. Talangförsörjningsföretaget Nova genomför varje år en undersökning bland sina medlemmar i nätverket Nova 100, där Sveriges främsta studenter rango ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Här får flest jobb efter examen

Byggingenjörer som gått på Uppsala universitet har haft lättast att få jobb efter examen. Och för psykologer är utbildningen vid Linköpings universitet jobbsäkrast. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön