20 okt 2021

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013.

Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.

– Jag ser det som en chans att göra något som ligger i gränslandet av mitt kompetensområde, som till exempel att få jobba med marknadsföring. Väljer man lite wild cards så kanske man hittar något som man vill arbeta med.

Intresset för ledarskap väcktes när hon ledde ett studentprojekt för utveckling av havsbaserad vindkraft där fyra människor olika nationaliteter och kunskapsområden skulle mobiliseras för att jobba mot samma mål.

– Ledarskap handlar för mig om mer än att att delegera och administrera. Det är framför allt att se människor utvecklas och växa som driver mig.

Tips till tjejer som vill göra karriär

– Välj en teknisk inriktning. Det är så mycket roligare än de flesta tror!
– Ta ett år efter studenten för att jobba och resa för att utvecklas på andra områden.
– Våga ta initiativ. Det här priset var ju till exempel ett initiativ från två kvinnliga studenter på KTH.

Andra satsningar för att främja kvinnors karriärer

Kvinnor Leder
Fackförbudet Ledarnas ledarskapsprogram för  kvinnor som särskilt fokuserar på kvinnors erfarenhet av ledarskap.

WITEC
Ett EU-organ som stödjer kvinnor inom mansdominerade sektorer på arbetsmarknaden.

Årets teknikkvinna
Ett pris instiftat av försvars- och säkerhetsföretaget Saab, som utdelas till kvinnor som utmärker sig inom teknikområdet.

Womentor
Ett ledarskapsprogram som erbjuder mentorskap till kvinnliga chefer som vill uppåt i karriären.

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Fortfarande möjligt att ansöka till högskolan

Sista ansökningsdatum till högskolan har passerat – men du kan fortfarande söka. Så här funkar det. Om du vill studera på högskola i höst men inte har sökt finns det fortfarande möjlighet. Du kan göra en sen anmälan till en mängd program och kurser. – Vi uppmanar alla att ansöka till kurser som tar emot sen anmälan, det finns fortfarande en chans att komma in, säger Petter Lindquist, antagningshan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Erasmus – mer än akademiska poäng

Erasmus är utbytesprogrammet som gör det möjligt för europeiska högskolestudenter att plugga i andra europeiska länder. Akademiska poäng i all ära, men för många är kanske den största behållningen alla intressanta människor man träffar.  En EU-parlamentariker har räknat ut att det finns en miljon ”Erasmusbebisar” ute i Europa. Det europeiska utbytesprogrammet ”Erasmus” har funnits i 25 år och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Svårt att få tillbaka studieavgift

Den som inte är nöjd med en vara eller tjänst brukar kunna få pengarna tillbaka. Men det gäller inte utländska studenter som betalar för att läsa vid svenska universitet. Amerikanska Connie Dickinson på Mälardalens högskola kräver tillbaka studieavgiften på 183 000 kronor. Hon anser att utbildningen hade för låg kvalitet. Hon uppger för P 3 Nyheter att läraren varken kunde engelska eller svenska.
Läs mer