Visa allastudier.se som: Mobil

Erfarenhet viktigare än bra betyg

75 procent av 600 tillfrågade chefer tycker att arbetslivserfarenhet väger tyngre än bra betyg när de anställer.

Just nu är tusentals nyexade studenter redo att söka jobb. Men hur viktiga är betygen? Inte så viktiga om vi får tro de drygt 600 chefer som tillfrågats i Centric Professionals undersökning.

Frågan som ställdes handlade om vad de ansåg vara viktigast om de skulle anställa en ung tjej eller kille, bra betyg eller arbetslivserfarenhet? 459 av de tillfrågade (75 procent) svarade att arbetslivserfarenhet var viktigast. De övriga 152 cheferna (25 procent) tyckte att ett bra betyg var viktigast.

– Det kan låta nedslående för den som kämpat i tre år för bra betyg att höra att arbetslivserfarenheten väger tyngre för många chefer, säger Klas Bonde vd för Centric Professionals. Jag tror dock att vi kan konstatera att det huvudsakligen är på kort sikt, i den första, något enklare tjänsten, som arbetslivserfarenheten är viktigare än betyget. På sikt kommer det alltid att vara värdefullt med bra betyg från gymnasiet. Kombinationen arbetslivserafrenhet och bra betyg kommer alltid vara det bästa.

Skillnad mellan privat och offentlig sektor

Siffrorna i undersökningen skiljer sig dock åt beroende på om du siktar på en karriär i privat eller offentlig sektor. Totalt säger 42 procent av cheferna i offentlig sektor att betygen är viktigast. Inom hälsovård, sjukvård eller socialtjänst är det jämt. Där säger hälften av cheferna att betygen är viktigast och andra hälften att arbetslivserfarenheten. Viktigast är betygen inom utbildning och forskning, där säger 59 procent av cheferna att betygen är viktigast när de ska anställa en ung tjej eller kille.

Cheferna inom privat sektor är generellt mest intresserade av arbetslivserfarenhet. Tydligast är det hos cheferna inom serviceyrkena, här säger hela 91 procent att arbetslivserfarenhet är viktigast när de ska anställa en ung tjej eller kille.

Bemanningsföretagen hjälper till att få in en fot

– Siffrorna visar på det moment 22 som finns på arbetsmarknaden, säger Klas Bonde. Du måste ha ett arbete för att få ett arbete. För de unga tjejer och killar som inte har någon större arbetslivserfarenhet är det betydligt svårare. På bemanningsföretagen ser vi dock att vi kan motverka denna situation. Hos oss kan den unga tjejen eller killen lättare få in foten och en tjänst och den arbetslivserfarenhet som behövs senare i livet.

Relaterat

Bli en effektiv nätverkare

Fixa platsen på traineeprogrammet

Här får 8 av 10 snabbt jobb efter examen

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 30 jun 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Välkomna till ert nya liv, studenter!

De kommande veckorna ska 246 743 nyantagna studenter välkomnas på högskolorna. Vi var på plats när KTH i Stockholm tog emot sina studenter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Allt fler 19-åringar på högskolan

Arbetsmarknaden är tuff. Många går direkt från gymnasiet till högskola och universitet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer