Visa allastudier.se som: Mobil

Erfarenhet viktigare än bra betyg

75 procent av 600 tillfrågade chefer tycker att arbetslivserfarenhet väger tyngre än bra betyg när de anställer.

Just nu är tusentals nyexade studenter redo att söka jobb. Men hur viktiga är betygen? Inte så viktiga om vi får tro de drygt 600 chefer som tillfrågats i Centric Professionals undersökning.

Frågan som ställdes handlade om vad de ansåg vara viktigast om de skulle anställa en ung tjej eller kille, bra betyg eller arbetslivserfarenhet? 459 av de tillfrågade (75 procent) svarade att arbetslivserfarenhet var viktigast. De övriga 152 cheferna (25 procent) tyckte att ett bra betyg var viktigast.

– Det kan låta nedslående för den som kämpat i tre år för bra betyg att höra att arbetslivserfarenheten väger tyngre för många chefer, säger Klas Bonde vd för Centric Professionals. Jag tror dock att vi kan konstatera att det huvudsakligen är på kort sikt, i den första, något enklare tjänsten, som arbetslivserfarenheten är viktigare än betyget. På sikt kommer det alltid att vara värdefullt med bra betyg från gymnasiet. Kombinationen arbetslivserafrenhet och bra betyg kommer alltid vara det bästa.

Skillnad mellan privat och offentlig sektor

Siffrorna i undersökningen skiljer sig dock åt beroende på om du siktar på en karriär i privat eller offentlig sektor. Totalt säger 42 procent av cheferna i offentlig sektor att betygen är viktigast. Inom hälsovård, sjukvård eller socialtjänst är det jämt. Där säger hälften av cheferna att betygen är viktigast och andra hälften att arbetslivserfarenheten. Viktigast är betygen inom utbildning och forskning, där säger 59 procent av cheferna att betygen är viktigast när de ska anställa en ung tjej eller kille.

Cheferna inom privat sektor är generellt mest intresserade av arbetslivserfarenhet. Tydligast är det hos cheferna inom serviceyrkena, här säger hela 91 procent att arbetslivserfarenhet är viktigast när de ska anställa en ung tjej eller kille.

Bemanningsföretagen hjälper till att få in en fot

– Siffrorna visar på det moment 22 som finns på arbetsmarknaden, säger Klas Bonde. Du måste ha ett arbete för att få ett arbete. För de unga tjejer och killar som inte har någon större arbetslivserfarenhet är det betydligt svårare. På bemanningsföretagen ser vi dock att vi kan motverka denna situation. Hos oss kan den unga tjejen eller killen lättare få in foten och en tjänst och den arbetslivserfarenhet som behövs senare i livet.

Relaterat

Bli en effektiv nätverkare

Fixa platsen på traineeprogrammet

Här får 8 av 10 snabbt jobb efter examen

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 30 jun 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningarna som förgyller ditt CV

Examen är klar och snart kommer företagen att slåss om dig. Eller är det du som får jaga dem? Vi lät Anki Udd, ledarskapskonsult på Ledarna, och Anna Berglund, kandidat- och CV-ansvarig på Poolia, ge sina bästa tips på hur du får din utbildning att sticka ut i mängden. 1) Arbetsgivaren ska inte behöva leta genom ditt CV efter ”godbitarna”. Tänk på vem som ska läsa ditt CV.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-20

Daniel har det obegripligaste jobbet

Daniel Rufelt är van vid att få följdfrågor när han berättar att han är aktuarie. Men det stör honom inte. "Det är mest kul att folk är nyfikna". 28-årige Daniel Rufelt anstränger sig hårt för att på ett pedagogiskt sätt förklara för Metros reporter vad de matematiska krumelurerna på tavlan handlar om.  – Här har jag räknat på hur stort kapital ett försäkringsbolag måste ha för att klara sig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-07-01

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sver ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön