Visa allastudier.se som: Mobil

EU vill ändra studiemedlet för utlandsstudier

För att få svenskt studiemedel för studier utomlands krävs att man bott i Sverige två av de senaste fem åren. Det kan EU-domstolen ändra på. Bestämmelserna strider mot EU:s regler om fri rörlighet.

EU-kommissionen driver just nu ett mål mot Nederländerna som gäller rätten att få studiemedel utomlands, rapporterar Sveriges Radio.  I Nederländerna får i dagsläget studiemedel bara betalas ut för studier i annat land på villkoret att den studerande bott i Nederländerna tre av de senaste sex åren. EU-kommissionen anser att det strider mot reglerna om fri rörlighet inom EU. Får EU-kommissionen rätt måste reglerna ändras i flera europeiska länder, Sverige inkluderat eftersom vi har liknande bestämmelser..

Utbildningsminister Nyamko Sabuni anser inte att reglerna bör förändras och är orolig över konsekvenserna.

– Ja, det betyder att det skulle bli problematiskt för många medlemsstater, det vill säga vi skulle inte ha kontroll över vilket land medborgarna helt plötsligt tycker och anser att de ska ha studiestöd ifrån. Och det är klart att då söker man sig till dem som har generösast studiestöd så det skulle självklart kunna komma att påverka vår utformning av studiestödet för studier utomlands, och därmed påverka det till det sämre för svenska studenter som vill studera utomlands, säger Nyamko Sabuni till Sveriges Radio.

Dom i målet väntas nästa år.

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben. I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus. – Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon. De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-01

Studentekonomi

Som student gäller det att ta vara på alla möjligheter till extra klirr i kassan. Studiemedel, stipendier och rabatter, här är det du behöver veta! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Stipendierna ger honom chansen

Snowboardåkaren Jesper Carlqvists nyckel till framgång har varit stipendier. Nu ska han söka till ett snowboardgymnasium. Här hittar du stipendietipsen. Jesper Carlqvist, 15, kommer från Viksjö utanför Stockholm. Vid svenska mästerskapen i snowboard 09/10 blev han tvåa i ­half­pipe och trea i slopestyle i ungdomsklassen. Förebilderna är Niklas Mattsson och bröderna Halldor och Eiki Helgason.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön