Visa allastudier.se som: Mobil
Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Dramatiskt färre elever har valt de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Orsaken är förmodligen att de inte längre ger högskolebehörighet.

Nu har de preliminära siffrorna för årets ansökningar till gymnasiet kommit. Trenden är tydlig: Färre elever väljer de praktiska gymnasielinjerna och fler väljer de teoretiska.

Förra året valde 47 procent, nästan varannan, elev ett yrkesförberedande program på gymnasiet i Malmö. Men i år har allt fler valt teoretiska program. Bara 34 procent, en tredjedel, har i år valt de yrkesinriktade utbildningarna. I Stockholm har motsvarande siffror gått från 34 procent till 25 procent på bara ett år, skriver Sydsvenskan.

Ann-Sofie Nordh, antagningschef på utbildningsförvaltningen i Malmö, tror att skälet till förändringen är yrkesprogrammens borttagna högskolebehörighet.

– Även om inte alla klarade högskolebehörigheten tidigare så var det inte ett val man gjorde i samband med gymnasievalet. Nu krävs det ett tydligare ställningstagande, säger hon till Sydsvenskan.

Fakta: Gymnasiet

Gymnasieprogrammen

De nya gymnasiebetygen

Krav för att komma in på gymnasiet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Klass fick IG i kurs som inte fanns

Kursen i svetsning var obligatorisk och skulle såklart betygsättas. Synd då att skolan inte hade gett kursen från första början. En hel klass på Varbergs praktiska gymnasium fick betyget Icke godkänd (IG) på en obligatorisk kurs i svetsning. Detta trots att kursen aldrig hade getts. Nu får skolan kritik av Skolinspektionen, uppger Hallands Nyheter på nätet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Bäst i Sverige på att starta företag

Entreprenörskap blir viktigare i den nya gymnasieskolan i höst. Malmö Borgarskola vet hur man får eleverna att omvandla vardagsproblem till affärsidéer. Tips: Så lockar du fram entreprenören inom dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Först ut med nya betyg

Ingrid Cerucci, 18, vill läsa till läkare i höst. Men hon har ingen aning om hur höga betyg som kommer att krävas för att komma in. Hon är nämligen en av de studenter som i vår går ut med nya gymnasiebetyg och ska söka i en ny urvalsgrupp till högskolan. Sökfunktion: Hitta din eftergymnasiala utbildning I vår tar första kullen med nya gymnasiebetyg examen och ska söka till högskolan. Betygssk ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön