Visa allastudier.se som: Mobil

Föräldraledig? Fixa karriären

Föräldraledighet kan i värsta fall leda till att du blir nedgraderad på jobbet – i bästa fall får du en roligare tjänst och högre lön när du kommer tillbaka. Vad avgör hur det blir?

Sofia Fogelfors är en av alla som just nu befinner sig i detta avgörande skede i karriären. Hon ska snart gå på sin första mammaledighet. Dessutom är hon ny i sin chefrroll som "head of country marketing" på Projectplace, och hon hymlar inte med att hon har haft orostankar.

– Jag har haft många "tänk-om-tankar". Tänk om jag inte hinner sätta en bra plattform för teamet, tänk om min vikarie är mycket bättre än jag, och så vidare...

I sin nya bok "Grattis! En bebis och ett drömjobb" visar karriär- och ledarskapscoachen Emma Pihl hur vi i hög utsträckning själva kan styra hur det går efter föräldraledigheten. Vi kan bana väg för en gyllene comeback – oavsett hur bra vikarien har varit eller vad som hänt på jobbet. Hennes viktigast råd:

– Bestäm dig redan från början för att föräldraledigheten ska bli en karriärtrampolin. Det gäller att vara tydlig med vad du vill komma tillbaka till efter din föräldraledighet och ligga på både före och under tiden.

Här intill ger hon exempel på vad du kan göra.

– Vi lär så mycket av varandra och skapar en riktigt bra roll att komma tillbaka till. Det känns häftigt.

Hon har också varit tydlig för sin chef om sina ambitioner.

– Jag har exempelvis fått godkänt på att gå en kurs under mammaledigheten. Det känns kul och förhoppningsvis kommer den att öka motivationen till att komma taggad till jobbet.

Karriärtrampolinen som kan hjälpa dig

Sätt en lägstanivå
Skriv tillsammans med din arbetsgivare ner din exakta yrkesroll, uppdrag och befogenheter innan du går på ledigheten och skriv under på att du ska få komma tillbaka till en sådan tjänst eller en mer kvalificerad.

Boka uppdateringsdagar
Hör av dig varannan månad under ledigheten så att du är top of mind hos chefen. Varför inte ses över lunchen? Uppdatera dig om nya projekt, omorganisationer och så vidare, för att upptäcka nya möjligheter för dig. Var tydlig med vad du vill.

Förhandla fast du är ledig
Du har rätt att löneförhandla även under föräldraledigheten så att du hänger med i löneutvecklingen. Kom ihåg att du förhandlar din lön även för det jobb du ska göra när du är tillbaka.

Källa: Emma Pihl, författare till boken "Grattis! En bebis och ett drömjobb"

Kristan Borglund
Senast uppdaterad: 19 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-06-25

Bli en effektiv nätverkare

70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Men hur skapar man ett bra nätverk och hittar nyckelpersonerna? Vi frågade Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet. Undersökningar visar att hela 70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet nätverkande säger ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-10-15

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön