Visa allastudier.se som: Mobil

Företagen skriker efter rätt kompetens

Trots den höga arbetslösheten så är bristen på arbetskraft just nu större än någonsin på 2000-talet. Bedömare och politiker pekar ut utbildning som den viktigaste åtgärden för att täppa till det stora gapet mellan antalet arbetslösa och arbetsgivarnas behov av personal.

Gruvarbetare, förskollärare, kockar, sjuksköterskor, läkare, it-personal och civilingenjörer är bara några exempel på yrken där arbetsgivarna letar folk, trots att arbetslösheten bara ökar.

– Det finns för många personer inom vissa utbildningar och för litet intresse för andra utbildningar, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Han nämner läkare som exempel på ett yrke där det skulle behöva utbildas fler. I den andra änden finns yrken som samhällsvetare och journalist, där intresset för utbildningarna är större än efterfrågan på arbetsmarknaden. De lediga jobben hittar helt enkelt inte rätt.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att bristen på arbetskraft, mätt som vakansgrad, aldrig varit större under 2000-talet. På några års sikt förutses brist på arbetskraft inom allt fler yrken på grund av stora pensionsavgångar och genom att det utbildas för få, enligt Arbetsförmedlingen.

– Det löses inte genom ytterligare jobbskatteavdrag eller sänkta arbetsgivaravgifter utan genom tydligt riktade utbildningsinsatser, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politiska talesperson för S.

Arbetsgivarna håller till vissa delar med och betonar rätt utbildning. Spelföretaget Dice märker av den hårdare konkurrensen om arbetskraften. En del av personalen hämtas från yrkesutbildningar som har mycket praktik. De enbart högskoleutbildade har ofta för teoretisk inriktning och är inte lika förberedda för arbetslivet, resonerar Carl Tamleht, rekryteringschef på Dice.

– Jag tror mycket på arbetsmarknadsanpassade utbildningar. Det går att utveckla än mer, säger han. Stora delar av de i dag arbetslösa saknar fullständig utbildning och får allt svårare på en arbetsmarknad som ställer större krav.

– Det är oerhört viktigt att plugga klart. De som inte har någon utbildning alls, de är de grupperna som kommer att få det svårt, säger Håkan Gustavsson.

Men att bara välja inriktning utefter var jobben finns är för enkelspårigt, tycker han.

– Nej, man ska följa sitt hjärta när man väljer utbildning. Däremot ska man veta hur framtidsutsikterna ser ut, det är därför vi tar fram den här informationen.

Bäst framtidsutsikter

Teknikyrken
Datayrken
Läkare
Vidareutbildade sjuksköterskor
Undersköterskor
Dentala yrken
Flertalet byggyrken
Kvalificerade yrkesarbetare inom tillverkningsarbete
Flera läraryrken

Källa: Arbetsförmedlingen

Sämst framtidsutsikter

Matroser
Fotografer
Journalister
Vårdbiträden
Lagerarbetare
Försäljare, dagligvaror
Vaktmästare
Försäljare, fackhandel
Informatörer
Fordonsmontörer
Barnskötare
Truckförare
Montörer, metall-, gummi- och plastprodukter
Administratörer och sekreterare

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterat

Framtidens yrken – 400 000 ska in

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Här är yrkena med de högsta lönerna

TT
Senast uppdaterad: 24 jan 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Här får flest jobb efter examen

Byggingenjörer som gått på Uppsala universitet har haft lättast att få jobb efter examen. Och för psykologer är utbildningen vid Linköpings universitet jobbsäkrast. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Sommarjobbet ledde till fast tjänst

Rekryterare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba. För rymdingenjörsstudenten Signe gav sommarjobbet en fast tjänst. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön