Visa allastudier.se som: Mobil
Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Dramatiskt färre elever har valt de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Orsaken är förmodligen att de inte längre ger högskolebehörighet.

Nu har de preliminära siffrorna för årets ansökningar till gymnasiet kommit. Trenden är tydlig: Färre elever väljer de praktiska gymnasielinjerna och fler väljer de teoretiska.

Förra året valde 47 procent, nästan varannan, elev ett yrkesförberedande program på gymnasiet i Malmö. Men i år har allt fler valt teoretiska program. Bara 34 procent, en tredjedel, har i år valt de yrkesinriktade utbildningarna. I Stockholm har motsvarande siffror gått från 34 procent till 25 procent på bara ett år, skriver Sydsvenskan.

Ann-Sofie Nordh, antagningschef på utbildningsförvaltningen i Malmö, tror att skälet till förändringen är yrkesprogrammens borttagna högskolebehörighet.

– Även om inte alla klarade högskolebehörigheten tidigare så var det inte ett val man gjorde i samband med gymnasievalet. Nu krävs det ett tydligare ställningstagande, säger hon till Sydsvenskan.

Fakta: Gymnasiet

Gymnasieprogrammen

De nya gymnasiebetygen

Krav för att komma in på gymnasiet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-07

Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar. Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-12

Test: Vilket program passar dig?

Du som ska välja till gymnasiet nu i vår kan välja mellan 18 program. Vi har satt ihop ett test som kan ge en fingervisning om var du kommer trivas bäst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Jobb – direkt på gymnasiet

Det blir allt vanligare att jättarna i byggbranschen startar egna gymnasieprogram. Markus Leijström, 16, tycker att den starka kopplingen till ett företag ger honom starkare framtidstro. Byggbranschen står inför stora pensionsavgångar och för att säkra återväxten satsar flera jättar inom byggbranschen på att driva egna gymnasieprogram. Senast i raden är NCC som i höst startat teknikprogrammet i sa ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön