16 apr 2019

Färre utländska studenter på GU

Två tredjedelar av studenterna har svikit. Trenden syns i hela landet.

Förra läsåret blev nästan 900 utländska studenter antagna till Göteborgs universitet. Till höstterminen 2011 var den siffran bara 300. Anledningen är det nya kravet på avgifter för studenter från länder utanför EES, det vill säga utanför EU, Norge, Island och Liechtenstein.

– Ja, absolut, vi har fått avsevärt färre utländska studenter och det har varit en minskning i hela landet, säger Mats Edvardsson på Göteborgs universitet.

Från och med höstterminen 2011 får universiteten inte längre några pengar från staten för studenter som kommer från länder utanför EES. Avgifterna har införts för att väga upp för de indragna bidragen. Men studenterna har svikit. Minskade inkomster kan nu betyda att Göteborgs universitet inte kommer att kunna erbjuda lika många program som tidigare, då det blir för dyrt att ha kvar utbildningarna.

Edvin Gepertz
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-18

5 vanliga frågor om högskoleprovet

Får alla skriva högskoleprovet och kan alla se mitt resultat? Här är svar på några vanliga frågor om högskoleprovet. 

Läs mer