21 okt 2021

Fem år i kö eller miljonköp?

Studenter i Stockholm får betala nästan två miljoner för en genomsnittlig etta. Den som vill hyra hinner plugga klart innan man får en lägenhet.

Cirka 80 000 studenter i Stockholmsregionen slåss om 12 500 studentbostäder, varav 7600 finns i Stockholms stad. 

Den akuta bristen avspeglar sig i kötiden för en studentlägenhet i Stockholm. Den som ställer sig i kö för en studentbostad via Stockholms bostadsförmedling hinner plugga klart innan man kan skriva kontrakt. Det tar nämligen fem till sex år.

Den som inte har släkt ­eller vänner att bo hos får ge sig in i andrahandskarusellen. Om man nu inte har en riktigt stor plånboken, förstås. Det är svårt att få bolån som student, särskilt när det handlar om miljonbelopp.

Färsk statistik från Hemnet visar att avgiften för smålägenheter (1–1,5:or) i Stockholm hör till de lägsta jämfört med andra studentorter. Snittpriset är betydligt högre – nära 1,9 miljoner kronor.  

Man får mer för pengarna på andra studieorter.

– Som jämförelse kan man säga att man får sju Sundsvallslägenheter för en i Stockholm, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Billigast just nu i Stockholm är en etta på 27 kvadrat i Högdalen. Det kostar 900 000 kronor att flytta in på gatan som rockstjärnan Joakim Thåström växte upp på.

Än så länge. Det begärda genomsnittliga priset för nyinkomna objekt på Hemnet har ökat med 19,2 procent första halvåret 2012, jämfört med samma period 2011.

Mer om studentbostad

Bostadsläget – Sverige runt

Nu kan de få bo på åtta kvadrat

Hitta din utbildning

Sök bland Sveriges alla utbildningar

Peter Linholm

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-22

Hon bor på 8,8 kvadrat – så hittar du din studentbostad

Nu är det dags att börja leta studentbostad inför höstens terminstart. På många studentorter är läget dystert, med stor bostadsbrist. Madeleine lyckades byta upp sig  från källarrum till egen stuga på nio månader. Lund är en av de studentorter där bostadsläget är kritiskt varje höst. Man räknar med att det finns ett behov av 2 000 nya studentbostäder.  Madeleine Forsberg, 22, var en av d ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bostadsläget – Sverige runt

Två års väntetid i Stockholm, bostadsgaranti i Karlshamn. Det är svårt att ge ett enkelt svar på hur studentbostadssituationen ser ut  i Sverige.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-11

Så länge får du vänta på studentbostad

Nu kan vi se ett skifte där antalet orter med överskott av bostäder för första gången är fler än antalet orter med brist. Studboguidensläpper varje år en rapport som sammanställer situationen för studentboenden i Sveriges olika studieorter. Läs mer här! 

Läs mer