17 dec 2012

Fira alternativt på Uplands

Utbytesstudenter, barnfamiljer, äldre, hemlösa, eller helt enkelt de som vill uppleva en annorlunda jul. Alla är välkomna när Uplands Nation alternativa julfirande slår upp dörrarna klockan tolv på julafton.

Joel Teran, 27 är en student med många järn i elden just nu. Samtidigt som han pluggar sista terminen på juristprogrammet i Uppsala organiserar han Uplands nations traditionsenliga alternativa julfirande. Han har själv varit med i fyra år och tycker att det känns bra att jobba på julafton.

– Första året blev jag väldigt positivt överraskad, det är en sådan bra gemenskap och man får chansen att träffa nya människor. Det är väldigt fritt, man kan själv välja vad man vill göra under dagen och det känns bra att jobba för en god sak, säger Joel Teran.

 Uplands Nation öppnar upp sina dörrar på julafton klockan tolv och bjuder det mesta som hör julen till, julbord, Kalle Anka på tv, poesiläsning, körsång, spelmän och lekar för barnen. Och Joel lovar att tomten kommer hitta även hit.

– Det är viktigt att det inte ska kännas som ett soppkök, det här är ett varmt julfirande för alla, som man ska komma till för att uppleva gemenskap.

Många studenter ställer upp och jobbar som volontärer, utbytesstudenter både jobbar och besöker, för att de är nyfikna på att uppleva det svenska sättet att fira jul. Utöver studenter är det många privatpersoner som ställer upp.

– Vi har fått ihop en hel del som ska jobba, många som har jobbat tidigare har hört av sig igen. Men alla är välkomna, säger Joel Teran.

Uplands nations julfirande

Var?
Uplands nation på St Larsgatan 11 i Uppsala

När?
Julafton och juldagen. Julbordet står uppdukat från klockan 12 till 24.

Hur?
Gratis mat och aktiviteter. Under julafton lovas det poesiläsning, körsång, spelmän, Kalle Anka på storbild och lekledare för barnen.

Vill du plugga i Uppsala?

Sök bland Uppsala Universitets alla kurser och program i vår sökfunktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 dec 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Forskning: Människans tankar har påverkats av pilspetsar

Spjutspetsar i flintsten har påverkat det mänskliga tänkandet. Det visar nya fynd som arkeologer vid Lunds universitet gjort i Sydafrika hos människor som levde där för ungefär 80 000 år sedan. Tillverkning av spjutspetsar blev en hjälp för utvecklingen av människornas hjärnor. Enligt professor Lars Larsson, som lett utgrävningarna i grottan Hollow Rock Shelter cirka 25 mil norr om Kapstaden, ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-04

Så gör du succé på jobbmässan

10 november började 2010 års arbetsmarknadsdagar Arkad i Lund och veckan efter är det Armadas tur på KTH i Stockholm. Här får du de bästa tipsen på hur du får ut så mycket som möjligt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-09

Så skaffar du kompisar på campus

Det finns många utmaningar med att börja plugga. En av dem är att hitta personer till sitt nya crew, som helst ska bli vänner för livet. Skaffa kompisar-experten Alina Semiletova ger tips på hur du lyckas. 

Läs mer