08 okt 2021

Fixa en andra chans till drömjobbet

Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Mark läser upp betygen för att komma in på drömutbildningen.

Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Du kan läsa in både grundläggande och särskild behörighet för högskolestudier. Det handlar om hur just du vill gå vidare med studierna.

Mark Öberg, 22, pluggar ett naturvetenskapligt basårÅsö vuxengymnasium i Stockholm. För Mark passar det perfekt. Han vill ha många alternativ när han är klar.

– Drömjobbet skulle kunna vara civilingenjör på någon tysk firma, eller läkare, som kirurg. Eller ett jobb med hållbar utveckling inom industri. Det är ganska spritt, jag har inte en linje. Det är skönt att det inte är dags att fatta beslut än, säger Mark.

När han tog studenten efter gymnasiets samhällsvetenskapliga program hade Mark visserligen bra betyg. Men han insåg en viktig detalj: Han ville inte plugga vidare i något humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne.

– Jag insåg att jag är mer lagt åt det naturvetenskapliga hållet. Jag hade vänner på KTH och jag drogs till att plugga något sådant. KTH har ett tekniskt basår men det saknar biologi och då kan man inte bli läkare. Komvux har biologi i sitt naturvetenskapliga basår.

Efter basåret vill Mark plugga vidare på universitet. Han har inte bestämt sig ännu men han väljer mellan några olika ämnen. Medicin och maskinteknik är intressant. Mark tror att han kommer bli säkrare och fatta sitt beslut efter att han har pluggat basåret.

– Och det kan bli enklare om man går på öppet hus på universitet, då faller man nog rätt till slut. Chalmers i Göteborg lockar. Det skulle innebära ett miljöombyte för jag har gått grundskolan, gymnasiet och nu Komvux i Stockholm. Och jag har hört mycket bra om Chalmers, säger Mark.

Bra att veta om Komvux

Vem får plugga på Komvux?

Du ska ha fyllt 20 år eller ha slutfört gymnasiet för att vara behörig till Komvux. Du ska också sakna kunskaperna i ämnet du ska läsa. Det innebär att du inte får ha godkänt betyg i ämnet sedan tidigare.  Antalet platser kan vara begränsat och förtur brukar ges till sökande som anses ha störst behov. Prioriteringen görs normalt av studie- och yrkesvägledare på Komvux.

Prövning

För dig som behöver ett bättre betyg i kurser du redan har godkänt betyg i kan alltid göra en ”prövning”. Det innebär att du själv pluggar in ett ämne och tentar av på Komvux.

Studiemedel?

Från och med höstterminen det år du fyller 20 år kan du få studiemedel som består av bidrag och lån. Hur mycket studiemedel du får beror på hur mycket du studerar.

Marks tips till dig som funderar på Komvux

  • Ta dig tid och lägg den tid på pluggandet som krävs. Det är värt tiden det tar.
  • Lärarkåren är jättebra, den är mer kompetent än på gymnasiet. Vi har lärare som kommer från universitetet.
  • Funderar du så borde du definitivt göra det! Vi ska ha kvar Komvux så länge det går, det är en fantastisk möjlighet.
  • Det är en jättebra chans för alla som funderar. Studietekniken hittar du på vägen.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lär dig utveckla egna applikationer

Designskolan Hyper Island har startat en ny utbildning för utveckling av applikationer till mobiltelefoner. Den nya marknaden har fantastiska affärsmöjligheter. –  Det kommer att vara helt avgörande för branschen att det utbildas nya förmågor som besitter kunskaper om hur man utvecklar mobila applikationer, säger Charlotte Sundåker, marknadschef på Hyper Island.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Komvux rätade ut den krokiga vägen

Han läste in behörighet medan han fortfarande gick i gymnasiet. Idag läser han sin drömutbildning. Johan Sjöberg, 22, från Ulricehamn pluggar molekylärbiologi. Vägen dit har inte varit helt rak. Från estetiska programmet i gymnasiet tog han sig till naturvetenskapen och Lund. Nyckeln var Komvux. – Det var väl under tvåan som jag kom på att jag ville läsa molekylärbiologi.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-02

Så lärde hon sig svenska på nolltid

Antalet elever i SFI (Svenskundervisning för invandrare) har fördubblats sedan 2005. Kritik förekommer för dåliga studieresultat och låg genomströmning. För Gioia Luigetti från Italien gick SFI-kursen raketsnabbt och efter tre månader pratade hon svenska obehindrat. HItta din SFI-utbildning Förälskelse ledde italienska Gioia Luigetti, 21, till Sverige. En förälskelse i språket svenska.
Läs mer