Fixa studentekonomin över julen

Inför julen är det lätt att kostnaderna springer iväg. För dig som är student kan det vara svårt att hålla budgeten. Åsa Avdic, f.d. programledare för SVT:s konsumentprogram Plus ger sina bästa tips för dig som har svårt att få ekonomin att hå ihop över julen. 

1) Julklappsspel

Fråga dig själv: Behöver vi verkligen byta lammullströjor med varandra i år igen? I min familj pratade vi och kom fram till att det inte finns någon anledning att byta stavmixrar med varandra. Man kan spela ett julklappsspel där alla lägger in en julklapp var, och sedan spelar om.

2) Loppis

Har man, som många studenter, mer tid än pengar så kan loppisfynd vara billigt och bra. Det är dessutom roligare än ”årets julklapp” i varuhushyllorna.

3) Ät upp dig

Reser du hem till föräldrarna under julen? Käka dig mätt hos päronen, många verkar ju gilla att föda sina barn.

4) Köpstopp

Under två månader efter jul kan du ha köpstopp. Gör en lista på det du absolut måste ha och köp inget mer. De flesta av oss har redan det vi behöver och måste inte ha fler tröjor som försvinner i tvätten. Man sparar en massa pengar.

Vi på AllaStudier.se vill påminna om att julen handlar om mycket mer än presenter och god mat. Var ärlig med din familj och dina vänner och berätta att studentbudgeten inte håller för allt du hade velat ge. Ingen kommer att tycka att det är konstigt. God jul! 

Senast uppdaterad: 17 nov 2021