Visa allastudier.se som: Mobil

Fler möjligheter för funktionshindrade

Nu öppnas fler möjligheter för studenter med funktionshinder som vill utbilda sig till ett yrke. Till hösten startar fem yrkeshögskoleutbildningar med speciellt stöd för funktionshindrade.

I höst startar fem utbildningar där den som har "särskilda behov"av något slag kan söka och få hjälp att uppnå samma möjligheter att lära som alla andra.

Yrkeshögskolan i Helsingborg är en av de skolor som har fått anslag från Yrkeshögskolemyndigheten för att erbjuda funktionshindrade bra hjälp. Deras utbildning "Elprojekteringsingenjör" öppnar för funktionshindrade i höst. Vi pratar med rektor Lena Stenbäck för att få mer information.

Vad innebär studenter med "särskilda behov"?

– Särskilda behov innebär att en person har en diagnos på något sätt, det kan vara allt från en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, till exempel ADHD, och Aspberger till hörselnedsättning, dyslexi eller att en person på något sätt har något dokumenterat som gör att han/hon har rätt till hjälp och stöd, säger Lena Stenbäck, rektor på Yrkeshögskolan i Helsingborg.

Hur många studenter med särskilda behov tar ni in?

– Vi har 25 platser på utbildningen, alla är välkomna att söka. Har du en funktionsnedsättning så får du hjälp att kompensera den och studera på samma villkor som alla.

Vilken hjälp kan man få?

– Grunden är att utbildningen anpassas inte alls, det är istället studeranden som får kompensation och den hjälp  som behövs. Exempel på vad det kan innebära är datorer, datorprogram, tydliggöra uppgifter, dela upp dessa i mindre delar, specialpedagogiskt stöd, extra stöd efter behov, anpassade LIA - praktik - platser, fortbildning för undervisande personal och LIA handledare, och teckenspråkstolkar.

Vad kommer detta innebära för de elever i klassen som inte har funktionshinder?

– Ingenting förutom att det kommer att bli en ännu tydligare struktur, vilket är positivt för alla.

Här är yrkeshögskoleutbildningarna med anslag för särskilda behovRelaterat

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 jun 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-28

Sök ända fram till kursstart

För att hitta lediga studieplatser på yrkeshögskolor får man surfa runt på utbildningsanordnarnas webbplatser. Det är tidskrävande men kan löna sig. Det finns många utbildningar som tar emot ansökningar ända fram till kursstart. Hitta din YH-utbildning Fakta: Yrkeshögskola Det är inte helt lätt att få en överblick av vilka utbildningar på yrkeshögskolor som har lediga platser.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-03-07

"Behovet är otroligt stort"

Låna ett yrke och träffa 100 utbildningar som alla ger goda möjligheter till jobb.  3-4 april hålls Yh-Mässan i Göteborg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-23

Jobb redan under praktiken

Isabelle tröttnade på att hoppa runt på olika deltidsvik i klädbutiker. Hon googlade "Yrkeshögskola" för att se vad hon fick upp. En träff på Allastudier.se väckte hennes intresse. 

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön