"Fler måste våga fråga om teknik"

Hon skriver om teknik på ett okomplicerat sätt. Och underhåller. "Lilla Gumman" vinner läsare genom att fokusera på teknikprylars funktioner snarare än prestanda.

När teknikskribenten Karin Adelsköld köpte en ny dator för två år sedan och ville ha ­extra RAM-minne mötte försäljaren henne med skepsis.

– Han ifrågasatte mitt köp och sa att han inte var van vid att tjejer behöver så mycket ”krut i burken”.

Vad försäljaren inte visste var att Karin Adelsköld tillsammans med Johanna Ögren är grundare av Lilla ­Gumman, en blogg där skribenterna testar och skriver om nya teknikprylar. Incidenten med RAM-minnet fick Karin Adelsköld att skriva ett argt blogginlägg, vilket ledde till ett möte med chefen på företagets säljavdelning.

Anledningen till att bloggen startade var att Karin Adelsköld älskar teknik, men tycker att informationen om hur prylarna fungerar ofta är bristfällig.

– Till och med diskussionsforum på nätet kan vara tekniksnobbigt exkluderande. Det verkar vara tabu att ställa grundläggande frågor, som till exempel vad det betyder att en kamera har tolv megapixlar.

Lilla Gummans paroll är ”mer passion, mindre prestanda­”. Ambitionen är att skriva om nya prylar på ett enkelt och roligt sätt, med fokus på hur de faktiskt fungerar.

– Jag tror att bloggen fyller ett behov eftersom vi är så pass omgivna av teknik i dag, och har ett behov av lätt­förståeliga instruktioner. Företagen tänker fel när de ­målar upp teknikprylar som något coolt och hett, istället för att fokusera på vad prylarna faktiskt kan göra för vanliga­ ­människor, säger Karin Adelsköld, som har besökt IT-­mässor för att just prata om hur företag ska bli bättre på att kommunicera med användarna.

För att få in fler kvinnor i IT-branschen tycker hon att det behövs fler kvinnliga förebilder, då män ofta har ett större självförtroende när det gäller teknik.

– IT-branschen måste bli bättre på att beskriva vad de gör. Dessutom måste skolor som satsar på teknik också prioritera på att stötta­ och vidareutbilda lärarna så att de förmår väcka ett teknikintresse hos eleverna. IT är framtidsbranschen nummer ett och det finns väldigt många olika sorters jobb inom IT.

”Lilla Gumman” var vad Karin Adelsköld och Johanna Ögren förväntades bli kallade när de började skriva om teknik utan att vara experter. Men en ”liten gumma” kan lika gärna vara en man.

– Efter att bloggen startade tycker jag mig se att fler vågar erkänna att de inte kan. Inte minst män, som ju ofta förväntas vara tekniska.

I år firar bloggen sitt femårsjubileum. På meritlistan finns bland annat boken ”Lilla Gummans gör-det-själv-guide­”. Den är ett ställningstagande mot ”tjejtelefoner­” som vill locka köpare med två x-kromosomer endast med hjälp av färgen rosa, och tester av allt från bilar till högtrycks­tvättar och bakmaskiner. Nu drömmer Karin ­Adelsköld om att få göra ett TV-program om teknik i vardagen. Efter fem år som bloggare är hon fortfarande stolt över att vara en ”liten gumma”.

– Det är något väldigt positivt. Ju fler ”små gummor” vi är, desto bättre kan vi hävda vår rätt.

Karin Adelskölds tips för att bota din teknikrädsla

KÄNN DIG INTE KORKAD och låt dig inte nedslås av att inte förstå. Teknik kan vara svårt. Alla har problem ibland.

VÅGA TESTA tills det funkar. Det är sällan någonting sprängs.

VÅGA BE OM HJÄLP. Om du köper en telefon för 5 000 kronor är det rimligt att kräva hjälp tills allt fungerar.

Hitta teknikutbildningar

Teknikutbildningar för dig som redan jobbar

Teknikutbildningar på eftergymnasial nivå

Lisa Eriksson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021