Visa allastudier.se som: Mobil

Fler sommarjobb att söka i år

Nu börjar det bli dags att söka sommarjobb. Arbetsförmedlingen räknar med en ökning av antalet sommarjobb i år – redan i december fanns 5 000 tjänster utannonserade.

I fjol lades totalt 65 000 sommarjobb ut på Arbetsförmedlingens platsbank, vilket var drygt 4 000 fler än 2012. Prognosen för i år är att antalet lediga jobb kommer att öka ytterligare.

– Ja, vi bedömer att det blir fler sommarjobb i år. Vi ser en god utveckling på arbetsmarknaden och det bör avspegla sig i antalet sommarjobb också, säger Marwin Nilsson som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Vi har dessutom sett att många sommarjobb kommer ut tidigare än vad de gjorde för några år sedan. Redan nu i december fanns ungefär 5 000 sommarjobb ute, och det är ungefär 2 000 fler än i december 2012, säger Marwin Nilsson.

Det var främst jobb inom vård och omsorg som annonserades ut redan i december. Andra branscher som brukar anställa många sommarjobbare och har börjat annonsera ut lediga tjänster är hotell, restaurang och handel.

Hanna Larsson, redaktör för Metrojobb, säger att sommarjobb är ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Dels skaffar man sig kontakter, dels lär man sig hur det fungerar i arbetslivet, säger Hanna Larsson.

Hon har även ett par viktiga tips till den som ska sommarjobba:

– Se till att du får ett kontrakt innan du börjar, där saker som lön och arbetstider regleras. Och efter jobbperioden ska du alltid be om ett anställningsintyg och ett personligt omdöme. Det är bra att ha när man söker jobb i framtiden, säger Hanna Larsson på Metrojobb.

Josefin Svenberg
Senast uppdaterad: 10 feb 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-17

Fler jobb att söka i sommar än förra året

Nu är det hög tid att ordna sommarjobbet. I år finns det 1400 fler jobb att söka än i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-03

Fixa sommarjobbet redan nu

Vill du som student ta vara på din sommar och casha in till hösten? Börja sök sommarjobb i god tid. Här kommer några tips som gör att du kan ligga steget före i rekryteringsdjungeln.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Sommarjobbet ledde till fast tjänst

Rekryterare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba. För rymdingenjörsstudenten Signe gav sommarjobbet en fast tjänst. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön