Visa allastudier.se som: Mobil

Fler svenskar vill lära sig arabiska

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor.

Sökfunktion:

Hitta din språkutbildning

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor.

– I våras var första gången som vi upplevde ett söktryck till arabiskan. Nu har vi även flera reserver, säger Lotta Holmberg, verksamhetsutvecklare på ABF i Malmö.

Folkuniversitetet har man till och med startat en extrakurs med anledning av att så många vill lära sig språket.

– Vi har fått starta två nybörjarkurser i Malmö. En vanlig höst är det max ett tiotal personer som läser arabiska hos oss men nu är det 24, säger Anna Svensson, kommunikatör på Folkuniversitetet och en av eleverna under höst.

Hon sökte till kursen eftersom hon har vänner från Syrien.

– Arabiska är kul, men visst är det svårt också. Man får större förståelse för invandrare som ska lära sig svenska, säger hon.

Enligt läraren Linda Diab, som undervisat på Folkuniversitetet i snart 30 år, beror det ökade söktrycket sannolikt på att Malmöborna hör arabiska allt mer.

– Man kommer ju i kontakt med språket väldigt ofta i Malmö nu, säger hon.

Flera av eleverna har nytta av språkkunskaperna i arbetslivet, men för Ellen Bjerborn handlar det främst om ett konstnärligt intresse.

– Jag tycker att det arabiska alfabetet är så vackert och visuellt, säger hon.

Johan Mårtensson
Senast uppdaterad: 28 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-08-15

Mindful eating – bli medveten i ditt ätande

Vet du varför du väljer att äta? En kurs i Mindful eating tränar dig i att bli medveten om vad, hur och framförallt varför du äter och riktar sig till dig som vill ta kontroll över ditt ätande. Vi tittar närmare på den enda lärarledda kursen som finns i Sverige. Elin Borg driver den enda kursen med fysiska träffar som finns i Sverige i mindful eating.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-17

Här är höstens trendigaste kurser

Glöm surdegsbak och lerkrus. Trenden för kurser på fritiden just nu handlar om utomhusaktiviteter och att söka sina rötter genom släktforskning. Och att läsa mer intensivt. Svenskar gillar att gå på kurs på fritiden. Under 2011 fanns 2,5 miljoner deltagare registrerade på kurser hos de tio olika Studieförbunden runt om i landet.  De ämnesområden som stabilt lockar flest är musik, språk, kons ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Zombies – här är andra terminen

Vad ska du göra när de levande döda börjar gå på gatorna? Senast var söktrycket enormt till utbildningen. Snart börjar höstens kurser. I september börjar nästa kurstillfälle av den omåttligt populära kursen ”Att överleva en zombieattack” på ABF i Sundbyberg. När kursen startade i vintras fick man in över 200 ansökningar till de 12 platserna. Det gjorde att det startades fler zombiekurser i hela l ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön