Visa allastudier.se som: Mobil

Flest vill studera i Lund och Göteborg

När gymnasieungdomars intresse för högskolestudier undersökts, visar det sig att flest vill studera på Lunds universitet, följt av Göteborgs universitet.

SCB:s undersökning "Gymnasieungdomars studieintresse 2013/2014" visar att Lunds universitet är det universitet flest vill studera vidare på. 12 procent anger att del helst vill studera där. Andra populära lärosäten är Göteborgs universitet ( 9 procent), Uppsala universitet (8 procent) och Stockholms universitet (6 procent).

Värt att notera är att Malmö högskola faller ur topp 10-listan och att Karolinska Institutet för första gången på senare år återfinns bland de tio mest populära lärosätena.

I enkätundersökningen ingick en fråga om varför individen ville studera vid önskat lärosäte och där kunde upp till tre anledningar anges. Runt hälften har angett att en anledning är att de tror att utbildningen är bra där respektive att universitetet/högskolan har ett gott rykte. Andra viktiga anledningar är att lärosätet ligger nära bostaden, att det ligger i en trevlig stad samt att man tror att studentlivet är trevligt.

De 10 mest populära lärosätena bland gymnasister

Lunds universitet 12 procent

Göteborgs universitet 9 procent

Uppsala universitet 8 procent

Stockholms universitet 6 procent

Kungliga Tekniska Högskolan 5 procent

Chalmers tekniska högskola 5 procent

Handelshögskolan i Stockholm 4 procent

Umeå universitet 3 procent

Linköpings universitet 3 procent

Karolinska Institutet 2 procent

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 26 mar 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-10

Här är yrkena som är heta och iskalla 2015

Ljusa utsikter för brandmän, sjukgymnaster och tandläkare. Sämre prognos för kulturyrken och beteendevetare. Knåda ryggar, släcka bränder, lära ut språk och laga tänder. Det är konkreta, handfasta akademikeryrken som gäller för den som vill ha en säker arbetsmarknad framöver. Det visar en stor kartläggning som gjorts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, i samband med Studentmässan& ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-13

Rekordkö för att plugga till mäklare

749 sökte till 100 platser inför vårterminen. Det är en ökning med drygt 50 procent jämfört med i fjol. Rekordmånga söker sig till Fastighetsmäklarprogrammet på Malmö högskola. Programmet kvalar in som nummer tio av landets mest sökta programutbildningar inför vårterminen 2012. Samtidigt har antalet registrerade mäklare aldrig varit så många som i dag, enligt siffror från Fastighetsmäklarnämnden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-29

Toppstudenter blir lärare

Teach for Sweden är projektet där toppstudenter från landets universitet får möjlighet att utbilda sig till lärare och jobba på speciellt utsatta skolor. Nu söker man ledartalanger som vill göra skillnad. Fram till 2020 finns ett behov att rekrytera 50 000 behöriga lärare och inom ämnena Matematik, NO och Teknik är bristen på behöriga lärare akut redan i dag.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön