Visa allastudier.se som: Mobil

Folkhögskola: Ring direkt till skolan

Många folkhögskolor har fortfarande lediga platser. När du ska studera vid folkhögskola är det viktigt att välja inte bara kurs utan också skola med omsorg. De skiljer sig nämligen mycket åt. 

folkhögskola är det kanske ännu viktigare än annars att välja skola med omsorg.

– Varje skola har sin egen huvudman, till exempel folkrörelse, landsting eller stiftelse och väljer själv vilken profil skolan ska ha.  Profilen påverkar och syns och varje skola kan utveckla sin egen pedagogiska inriktning, säger Agneta Wallin, studie- och yrkesvägledare på Folkhögskolornas informationstjänst.

Att studera på folkhögskola skiljer sig åt även på andra sätt om man jämför med högskola och yrkeshögskola.

– 25 procent av eleverna bor på skolan och folkhögskolestudier präglas därför av en helhetssyn. Fritid och skola smälter ihop, skolan slutar inte klockan fem. Man får både boende, mat, studier och vänner i ett paket, säger Agneta Wallin.

När du ska ansöka sent
  • Alla kurser som du kan ansöka sent är markerade med en grön prick, på folkhogskola.nu. Du hittar alla folkhögskolekurser i AllaStudiers sök för folkhögskolekurser.

  • Tryck på ansök-knappen så får du information om hur ansökan går till

  • Varje folkhögskola sköter sin egen antagning, vill du veta något om platstillgång, svarstider och så vidare, ring direkt till folkhögskolan.

  • Efter att du fått antagningsbesked och blivit erbjuden en plats ska du oftast betala in en bekräftelseavgift, som är en förskottsbetalning på den totala avgiften för terminen.
Folkhögskolans olika kurser

Allmän kurs – för att komplettera
Detta är en parallell väg till Komvux, där du går för att komplettera det du missat på grundskola eller gymnasienivå. Du skaffar behörighet att söka vidare till högre studier.

Hitta allmän kurs

Profilkurser – för att utvecklas
För ett yrke
Vissa profilkurser är yrkesutbildningar som konkret utbildar till ett yrke, tlll exempel fritidsledare, friskvårdare eller teckenspråkstolk.

För att förbereda för vidare studier
Andra är grundutbildningar för att förbereda dig för för speciella högre utbildningar, till exempel inom musik, konst, teater och dans.

För ditt eget välbefinnande 
Det finns många kurser på folkhögskola som kanske inte förändrar din yrkessituation utan mer din livssituation. Du utvecklar ett intresse.

Hitta profilkurser

Hitta fler lediga platser

Hitta alla lediga platser i Sverige just nu

Lediga platser på yrkeshögskola

Lediga platser på högskola

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 19 okt 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Våga vägra hängmattan

Tillhör du skaran som slappnar av mest när du får aktivera dig? Utbildningssverige sjuder av kurser även under sommaren ­– för dig som vill vägra hängmattan. För den som vill stanna i stan finns massor av alternativ. Folkuniversitetet är en stor kursarrangör med kurser under hela sommaren. Folkuniversitetet i Stockholm erbjuder till exempel 489 sommarkurser inom alltifrån drama, konst, språk och h ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-29

Lär dig att må bra i sommar

Skriv ditt liv, mindfulness, clownteknik eller skogsröjning för kvinnor. Sommarkursutbudet på folkhögskolor är varierat och fantasifullt. Ett tema som kommer igen i många kurser är välbefinnande, avslappning och att hitta sig själv. Det finns 748 sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet i sommar. De vänder sig till alla, kan sökas i stort sett fram till kursstart och är ofta högst en vecka l ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön