Visa allastudier.se som: Mobil

Folkhögskola: Ring direkt till skolan

Många folkhögskolor har fortfarande lediga platser. När du ska studera vid folkhögskola är det viktigt att välja inte bara kurs utan också skola med omsorg. De skiljer sig nämligen mycket åt.

folkhögskola är det kanske ännu viktigare än annars att välja skola med omsorg.

– Varje skola har sin egen huvudman, till exempel folkrörelse, landsting eller stiftelse och väljer själv vilken profil skolan ska ha.  Profilen påverkar och syns och varje skola kan utveckla sin egen pedagogiska inriktning, säger Agneta Wallin, studie- och yrkesvägledare på Folkhögskolornas informationstjänst.

Att studera på folkhögskola skiljer sig åt även på andra sätt om man jämför med högskola och yrkeshögskola.

– 25 procent av eleverna bor på skolan och folkhögskolestudier präglas därför av en helhetssyn. Fritid och skola smälter ihop, skolan slutar inte klockan fem. Man får både boende, mat, studier och vänner i ett paket, säger Agneta Wallin.

När du ska ansöka sent

  • Alla kurser som du kan ansöka sent är markerade med en grön prick, på folkhogskola.nu. Du hittar alla folkhögskolekurser i AllaStudiers sök för folkhögskolekurser.

  • Tryck på ansök-knappen så får du information om hur ansökan går till

  • Varje folkhögskola sköter sin egen antagning, vill du veta något om platstillgång, svarstider och så vidare, ring direkt till folkhögskolan.

  • Efter att du fått antagningsbesked och blivit erbjuden en plats ska du oftast betala in en bekräftelseavgift, som är en förskottsbetalning på den totala avgiften för terminen.

Folkhögskolans olika kurser

Allmän kurs – för att komplettera
Detta är en parallell väg till Komvux, där du går för att komplettera det du missat på grundskola eller gymnasienivå. Du skaffar behörighet att söka vidare till högre studier.

Hitta allmän kurs

Profilkurser – för att utvecklas
För ett yrke
Vissa profilkurser är yrkesutbildningar som konkret utbildar till ett yrke, tlll exempel fritidsledare, friskvårdare eller teckenspråkstolk.

För att förbereda för vidare studier
Andra är grundutbildningar för att förbereda dig för för speciella högre utbildningar, till exempel inom musik, konst, teater och dans.

För ditt eget välbefinnande
Det finns många kurser på folkhögskola som kanske inte förändrar din yrkessituation utan mer din livssituation. Du utvecklar ett intresse.

Hitta profilkurser

Hitta fler lediga platser

Lediga platser på yrkeshögskola och högskola

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna. – Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga till ull-akademiker – jobba med barn

Firade du också internationella tovningsdagen 2 oktober? Gillar du att jobba med händerna? Bara fantasin sätter gränser för vad en ull-akademiker kan göra. Vad gör en ull-akademiker? - Det är på så många nivåer. Dels att lära sig om ull som raser och kvalitet, dels att bolla idéer. Man tovar, blandar med tyger och färgar – det är väldigt, väldigt kul och utvecklande!
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön