21 okt 2021

Folkhögskola: Ring direkt till skolan

Många folkhögskolor har fortfarande lediga platser. När du ska studera vid folkhögskola är det viktigt att välja inte bara kurs utan också skola med omsorg. De skiljer sig nämligen mycket åt.

folkhögskola är det kanske ännu viktigare än annars att välja skola med omsorg.

– Varje skola har sin egen huvudman, till exempel folkrörelse, landsting eller stiftelse och väljer själv vilken profil skolan ska ha.  Profilen påverkar och syns och varje skola kan utveckla sin egen pedagogiska inriktning, säger Agneta Wallin, studie- och yrkesvägledare på Folkhögskolornas informationstjänst.

Att studera på folkhögskola skiljer sig åt även på andra sätt om man jämför med högskola och yrkeshögskola.

– 25 procent av eleverna bor på skolan och folkhögskolestudier präglas därför av en helhetssyn. Fritid och skola smälter ihop, skolan slutar inte klockan fem. Man får både boende, mat, studier och vänner i ett paket, säger Agneta Wallin.

När du ska ansöka sent

  • Alla kurser som du kan ansöka sent är markerade med en grön prick, på folkhogskola.nu. Du hittar alla folkhögskolekurser i AllaStudiers sök för folkhögskolekurser.

  • Tryck på ansök-knappen så får du information om hur ansökan går till

  • Varje folkhögskola sköter sin egen antagning, vill du veta något om platstillgång, svarstider och så vidare, ring direkt till folkhögskolan.

  • Efter att du fått antagningsbesked och blivit erbjuden en plats ska du oftast betala in en bekräftelseavgift, som är en förskottsbetalning på den totala avgiften för terminen.

Folkhögskolans olika kurser

Allmän kurs – för att komplettera
Detta är en parallell väg till Komvux, där du går för att komplettera det du missat på grundskola eller gymnasienivå. Du skaffar behörighet att söka vidare till högre studier.

Hitta allmän kurs

Profilkurser – för att utvecklas
För ett yrke
Vissa profilkurser är yrkesutbildningar som konkret utbildar till ett yrke, tlll exempel fritidsledare, friskvårdare eller teckenspråkstolk.

För att förbereda för vidare studier
Andra är grundutbildningar för att förbereda dig för för speciella högre utbildningar, till exempel inom musik, konst, teater och dans.

För ditt eget välbefinnande
Det finns många kurser på folkhögskola som kanske inte förändrar din yrkessituation utan mer din livssituation. Du utvecklar ett intresse.

Hitta profilkurser

Hitta fler lediga platser

Lediga platser på yrkeshögskola och högskola

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Läraren som kan bli språkrör

Gustav Fridolin har jobbat som folkhögskollärare, journalist och författare. För AllaStudier.se berättar han att han är tacksam för att Anders Borg pluggat på Komvux. Gustav Fridolin hinner inte prata på vår avtalade tid. Jag får snällt vänta. Några minuter senare ringer han upp och ursäktar sig – han hade just träffat en av sina gamla studenter. 2006 lämnade Gustav Fridolin riksdagen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-27

Nyckeln till att bli författare

Många drömmer om att bli författare men få blir framgångsrika. Här kan du läsa om Mats Söderlunds, förbundsordförande på Sveriges Författarförbund, bästa tips som gör att du lyckas!

Läs mer