Visa allastudier.se som: Mobil

Forskare kartlägger proteiner

Forskare vid KTH och Uppsala universitet har kartlagt hälften av människokroppens alla proteiner. Det innebär en databas med 10 000 individuella poster. År 2015 beräknar forskarna att de är klara med projektet.

– Det är av betydande vikt för proteinatlasen att vi har kommit så långt som halvvägs med kartläggningen. Det är ett viktigt steg mot målet med en komplett databas med människokroppens alla proteiner, något vi förväntar oss kommer att ske år 2015, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen är en del av The Human Genome Project, ett stort internationellt projekt vars mål är att kartlägga hela den mänskliga arvsmassan. Proteiner är en viktig byggsten i de mänskliga cellerna och involverade i princip alla kroppsfunktioner.

Det finns drygt 20 000 proteiner i människokroppen. De flesta av dessa har aldrig blivit identifierade eller analyserade. 98 procent av alla mediciner riktar sig mot 3 procent av de mänskliga proteinerna.

Tips: Utbildningar inom biologi

Mikrobiologi

Marinbiologi

Cellbiologi

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Här får flest jobb efter examen

Byggingenjörer som gått på Uppsala universitet har haft lättast att få jobb efter examen. Och för psykologer är utbildningen vid Linköpings universitet jobbsäkrast. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-08

Han betalar dyrt för drömmen i Sverige

Sedan Sverige införde studieavgifter för utomeuropeiska studenter förra året har antalet minskat drastiskt. Ejike från Nigeria är en av dem som betalar för drömmen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-29

Polisstudentens tips inför antagningstesterna

Andreas Svahn har gjort antagningsproven till Polishögskolan tre gånger. Nu är han äntligen polisstudent. Här är hans tips inför antagningstesterna på Polishögskolan. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön