Visa allastudier.se som: Mobil

Forskning: Människans tankar har påverkats av pilspetsar

Spjutspetsar i flintsten har påverkat det mänskliga tänkandet. Det visar nya fynd som arkeologer vid Lunds universitet gjort i Sydafrika hos människor som levde där för ungefär 80 000 år sedan.

Tillverkning av spjutspetsar blev en hjälp för utvecklingen av människornas hjärnor. Enligt professor Lars Larsson, som lett utgrävningarna i grottan Hollow Rock Shelter cirka 25 mil norr om Kapstaden, hade människorna som bodde där för 80 000 år sedan tre olika sätt att tillverka sina pilspetsar.

Tidigare kastade man helt enkelt bort ämnet om något gick snett. De människor som arkeologerna undersökt kunde rätta till misstag genom att använda olika metoder.

Abstrakt tänkande

För 200 000 år sedan vandrade det runt människor som såg ut som vi i Afrika, men de tänkte inte på samma sätt som vi gör.

Under drygt 100 000 års tid levde det människor som agerade utifrån ett tänkande vi endast till delar skulle känna igen och som vi i dag inte betecknar som modernt.

Det var vid den här tiden som människan började kunna tänka i abstrakta banor.

Det var tillverkningen av spjutspetsar för jakten som utvecklade dessa människors arbetsminne och sociala liv. Tidigare var det ingen större skillnad på de metoder som "den moderna människan" använde jämfört med dem som neanderthalarna använde.

Enligt Lars Larsson hände något speciellt för cirka 80 000 år sedan. Människan började använda hjärnan på ett mera innovativt och kreativt sätt. Föremålen som de tillverkade dekorerades och de började använda naturfärger för att måla sig själva.

Relaterat

Arkeologi för en modern Indiana Jones

Forskning: Spår av dinosaurierna

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-19

Bostadsgaranti endast i fyra studentstäder

Bostadssituationen för landets studenter inför höstterminen är svårare än på länge även utanför de största studentstäderna. Endast fyra av 32 studentstäder kan garantera ett boende inom en månad. SFS bostadsrapport visar att studenter i nio av de granskade studentstäderna inte kan räkna med en bostad under höstterminen. Endast fyra av 32 studentstäder kan erbjuda ett boende inom en månad ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så fixar du ett jobb utomlands

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-22

Sommarkurs kul semesteralternativ

Snabba på din högskoleutbildning eller lär dig måla akvarell. Utbudet är enormt och en av de populäraste sommarkurserna lär ut konsten att göra en stå upp-show. Förra sommaren var det över 30 000 personer som gick en sommarkurs, på högskola eller folkhögskola. För många högskolestudenter är det ett alternativ till sommarjobb, eftersom man får studiemedel och snabbare når examen, medan andra går en ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön