Visa allastudier.se som: Mobil

Frågor alla tänkt på inför högskolevalet

Nu är nedräkningen igång på allvar. På torsdag är sista ansökningsdag till vårterminens högskoleprogram och många är ni som våndas, rangordnar, handsvettas och hoppas på ett positivt besked i december. Vi har svaren på frågorna du grubblar över inför ansökningsslutspurten.

Hur gör jag för att ansöka till en högskoleutbildning?
För oss något äldre ynglingar doftar alltid ansökningar pappersarbete. Men så går det upp för en: det finns ju online! Surfa raka vägen in på antagning.se utan att passera ”Gå”, skapa en användare och vips kan du med några eftertänksamma klick skicka in din ansökan.

Om jag inte har skickat in någon ansökan den 15 oktober, är det helt kört då?
Vi stannar kvar på antagning.se. Och svaret är att det inte är kört, hoppet lever! Vissa kurser och program har helt enkelt platser kvar, vilka det är ser du enkelt genom att de har en ”välj”-knapp. Då är det fritt fram att söka, förutsatt att du har behörighet så klart. Men bara för att programmen fortfarande går att söka innebär det inte att du per automatik blir antagen. Så håll champagnen på kylning lite till och lycka till!

Hur många kurser eller utbildningar kan jag söka totalt?
Låt mig omformulera frågan åt dig: Hur många alternativ kan jag söka och hur många poäng kan jag tacka ja till? När vi lägger fram det så, då blir det lättare! Max kan du söka 20 olika alternativ, och 45 högskolepoäng är det mesta möjliga du kan tacka ja till. 30 högskolepoäng är en termin på helfart, så det finns plats att klämma in en halvfartare på 15 poäng om du skulle vara riktigt sugen.

Hur ska jag tänka kring rangordningen? Spelar den någon roll?
Jajamän! Som etta sätter du det du helst vill plugga, det du näst helst vill läsa som tvåa, och så vidare. Det är precis så tydligt och enkelt som du trodde.

Fan! Jag har skickat in min ansökan men har ändrat mig, kan jag ändra min rangordning?
Lugn min vän, klart du kan det! Men det brinner lite i knutarna, för att ändra rangordningen måste det vara gjort senast den 15 oktober, den sista ansökningsdagen alltså. Om inte kan du som sista utväg stryka utbildningar från din ansökan, även efter sista anmälningsdag.

Hur är det om jag har utländska gymnasiebetyg, måste jag få dem bedömda på något speciellt sätt?
No way, José! Det är bara att skicka med betygen så behandlas de tillsammans med resten av din ansökan.

Två månader senare…

Yes! Jag har fått veta att jag är antagen, vad händer nu?
Grattis! Nu är det dags att luta sig tillbaka i fåtöljen, slänga upp benen på soffbordet och njuta lite. Sedan är det bara att invänta information från skolan du har kommit in på. De kontaktar dig med allt du behöver veta inför den kommande terminen. Lycka till nu!

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

10 tips från Ingvar Kamprad

Vill du Sveriges nästa entreprenörsstjärna? Ta hjälp av Ingvar Kamprads 10 bästa tips till ”blivande entreprenörskollegor”!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Saco Studentmässa

Onsdagen den 26 november öppnar Saco Studentmässa portarna för alla de Stockholmselever som ska välja utbildning efter gymnasiet. Nytt för i år är att studenterna kan speeddejta representanter från olika utbildningar, för att se om det klickar. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Gå en kurs på Harvard från soffan

Drömmer du om att studera på toppuniversitet i USA, Japan eller Sydafrika? Det är fullt möjligt att piffa upp CV:t med kurser från hela världen, samtidigt som du är bland höstlöven på hemmaplan. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön