Visa allastudier.se som: Mobil

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare. 

– Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen är en person som vill ha ett aktivt och socialt jobb.

Anna gjorde som så många andra, ett säkert val när hon valde högskoleutbildning.

– Jag tänkte att ekonomi är bra, det finns många inriktningar att välja mellan och det är säkert när det gäller jobb.

Samtidigt fanns intresset för mat och dryck alltid i bakgrunden, ända sedan barndomen när hon ofta befann sig i köket tillsammans med sin pappa.  Intresset stod också i centrum under studietiden då hon var en av eldsjälarna på Norrlands Nation i Uppsala och bland annat drev puben under en period.

– Det upptog varje vaken minut och var verkligen jätte- jättekul. På något sätt kom studierna i andrahand och jag tänkte inte så mycket på att ekonomi var så tråkigt förrän efter studierna.

Linus Hallgren

"Jag blev på så vansinnigt dåligt humör"

Anna jobbade som controller och inom fondkommission ett par år men till slut gick missnöjet över arbetssituationen ut över privatlivet.

– Jag blev på så vansinningt dåligt humör. Jag är en känslomässig person som engagerar mig i allt jag gör men jag mådde verkligen inte bra, det var vinna eller försvinna, och jag ville verkligen inte bli en bitter hagga, säger Anna.

Hon gick en ettårig sommelierutbildning genom Vinkällan, till en början parallellt med ekonomjobbet. Efter ett halvår sa hon upp sig, av den enkla anledning att det var så ”himla roligt i skolan och så himla tråkigt på jobbet”.

Nu följde ett intensivt år när Anna fick djupdyka i sitt intresse. Under året blev hon hemskt intresserad av mousserande vin och framförallt den spanska varianten cava. I hennes eget kunskapssökande föddes en idé, att skriva en bok.

– Det fanns inga böcker skrivna om cava på svenska, och inte heller på engelska eller spanska när jag började leta. Jag tog kontakt med Institut del’Cava i Spanien och de blev jätteglada, berättar Anna.

Ett halvår senare var manuskriptet till ”Cava – sparkling happiness” klart och hon hade fått det antaget av ett förlag.

Fast jobb som ölutbildare

Nu var det dags för ett fast jobb. Hon tog kontakt med Carlsberg, och kort därefter landade hon jobbet som utbildningsansvarig. Som ”ölutbildare” åker hon runt till Carlsbergs kunder och utbildar dem i hur man bäst serverar öl, vilken öl som passar till olika maträtter och hur man helt enkelt ska tänka kring öl.

– Folk börjar bli mer och mer intresserade av öl och frågar mer om öl och mat på krogen. Det behövs fler ölexperter, utbildningar till sommelier innehåller alldeles för lite ölkunskap, säger Anna.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 23 okt 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-15

Toppbetyg för svensk utbildning

Utländska studenter ger högskoleutbildning i Sverige toppbetyg men tycker att kontakten med arbetsmarknaden och det svenska samhället är dålig. Det visar resultatet från en studentbarometer som besvarats av 138 000 internationella studenter vid 203 universitet i Europa och Asien. På den övergripande frågan: Hur nöjd är du sammantaget med studierna vid ditt universitet, är 4 svenska lärosäte ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-22

Sommarkurs kul semesteralternativ

Snabba på din högskoleutbildning eller lär dig måla akvarell. Utbudet är enormt och en av de populäraste sommarkurserna lär ut konsten att göra en stå upp-show. Förra sommaren var det över 30 000 personer som gick en sommarkurs, på högskola eller folkhögskola. För många högskolestudenter är det ett alternativ till sommarjobb, eftersom man får studiemedel och snabbare når examen, medan andra går en ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön