23 okt 2012

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare. 

– Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen är en person som vill ha ett aktivt och socialt jobb.

Anna gjorde som så många andra, ett säkert val när hon valde högskoleutbildning.

– Jag tänkte att ekonomi är bra, det finns många inriktningar att välja mellan och det är säkert när det gäller jobb.

Samtidigt fanns intresset för mat och dryck alltid i bakgrunden, ända sedan barndomen när hon ofta befann sig i köket tillsammans med sin pappa.  Intresset stod också i centrum under studietiden då hon var en av eldsjälarna på Norrlands Nation i Uppsala och bland annat drev puben under en period.

– Det upptog varje vaken minut och var verkligen jätte- jättekul. På något sätt kom studierna i andrahand och jag tänkte inte så mycket på att ekonomi var så tråkigt förrän efter studierna.

Linus Hallgren

"Jag blev på så vansinnigt dåligt humör"

Anna jobbade som controller och inom fondkommission ett par år men till slut gick missnöjet över arbetssituationen ut över privatlivet.

– Jag blev på så vansinningt dåligt humör. Jag är en känslomässig person som engagerar mig i allt jag gör men jag mådde verkligen inte bra, det var vinna eller försvinna, och jag ville verkligen inte bli en bitter hagga, säger Anna.

Hon gick en ettårig sommelierutbildning genom Vinkällan, till en början parallellt med ekonomjobbet. Efter ett halvår sa hon upp sig, av den enkla anledning att det var så ”himla roligt i skolan och så himla tråkigt på jobbet”.

Nu följde ett intensivt år när Anna fick djupdyka i sitt intresse. Under året blev hon hemskt intresserad av mousserande vin och framförallt den spanska varianten cava. I hennes eget kunskapssökande föddes en idé, att skriva en bok.

– Det fanns inga böcker skrivna om cava på svenska, och inte heller på engelska eller spanska när jag började leta. Jag tog kontakt med Institut del’Cava i Spanien och de blev jätteglada, berättar Anna.

Ett halvår senare var manuskriptet till ”Cava – sparkling happiness” klart och hon hade fått det antaget av ett förlag.

Fast jobb som ölutbildare

Nu var det dags för ett fast jobb. Hon tog kontakt med Carlsberg, och kort därefter landade hon jobbet som utbildningsansvarig. Som ”ölutbildare” åker hon runt till Carlsbergs kunder och utbildar dem i hur man bäst serverar öl, vilken öl som passar till olika maträtter och hur man helt enkelt ska tänka kring öl.

– Folk börjar bli mer och mer intresserade av öl och frågar mer om öl och mat på krogen. Det behövs fler ölexperter, utbildningar till sommelier innehåller alldeles för lite ölkunskap, säger Anna.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 23 okt 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Tips till dig som kommer in sent

Det finns ett stort antal kurser man kan söka till ända fram till kursstart på högskolan, och allt fler söker sent. Vissa riktigt sent. Då är det mycket praktiskt som ska klaffa, på kort tid. Vi pratar med erfarna studenter för tips på hur man ska prioritera i början av terminen. Enligt Universitets- och högskolerådets statistik sökte 138 070 personer efter sista ansökningsdag förra året och siffr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lunds universitet bäst på att locka masterstudenter

Fyra av de fem mest sökta masterutbildningarna i Sverige finns vid Lunds universitet. Det visar den senaste antagningsstatistiken från Universitets- och Högskolerådet. 970 personer sökte landets populäraste masterutbildning "International Marketing and Brand Management" vid Lunds universitet. Universitets- och högskolerådets statistik över ansökningar till master- och magisterutbildningar 2014, vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu tar sig fler till högskolan

Enligt ny statistik är det allt fler studenter som pluggar vidare. Men det har samtidigt blivit svårare att bli antagen.

Läs mer