Visa allastudier.se som: Mobil

Gå på öppet hus med öppet sinne

När det drar ihop sig till gymnasieval ska du inte bara välja vad du vill göra, utan var du ska göra det också. Studie- och yrkesvägledaren Elin Lundström uppmanar till att skippa de förutfattade meningarna när det är dags för öppet hus.

Du kanske redan vet vad det är du vill plugga, men bor du i en storstadsregion är utbudet av gymnasieskolor stort. Det gör öppet hus till ett bra sätt att ta reda på vilken skola som passar dig bäst. Studie- och yrkesvägledaren Elin Lundströms tips är att göra en första gallring innan du väljer vilka skolor du ska besöka.

– Det första du bör ta reda på är vilka skolor som har de program och kurser du är intresserad av att gå. Intressen bör alltid prioriteras och du ska göra det du tycker är kul, du ska ändå vara på gymnasiet under en lång tid. När du har valt ut några skolor som rimmar väl med det du vill plugga är öppet hus en bra investering av din tid. Du får en inblick i hur skolan fungerar och vilken som känns bäst för just dig, säger hon.

En av nycklarna till ett givande öppet hus-besök menar Elin Lundström är att våga fråga. Få skolpersonal och elever att prata om sin skola. På så sätt får du inte bara svar på vad skolan erbjuder utan också en chans att lära känna dina framtida lärare och skolkamrater.

– När du kommer till ett öppet hus tycker jag att du ska fråga rakt ut: vad erbjuder ni som andra inte har? Är det positivt att skolan är så stor eller liten? Inte bara vad de svarar utan också hur de svarar ger en bra bild av skolan. Raka och tydliga svar känns alltid bättre än om de är svävande. Öppet hus ger en känsla som kan vara ovärderlig när du ska göra ditt val, säger Elin Lundström.

Finns det något mer man bör tänka på när man förbereder sig för att gå på öppet hus?

– Se till att vara nollställd. Det är vanligt att man nästan har bestämt sig på förhand och inte ger alla samma chans. Det kanske är lättare sagt än gjort, men försök att inte ha några förutfattade meningar när du går på öppet hus. Risken finns då att du missar skolan som är perfekt för dig.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön