Visa allastudier.se som: Mobil

Ge dig själv internationell touch

För den som vill kratta för sig själv i den internationella manegen finns många gymnasieprogram med internationell inriktning, med IB-programmet i spetsen.

International Baccalaureate (IB) är helt igenom internationellt, med undervisning på engelska och egen läroplan och betygsskala.  Vem väljer då IB-programmet?

– En elev som vill ha en utmaning ,  men framförallt som ser sig som en världsmedborgare och som vill studera och jobba i en internationell miljö, säger Jonas Frankel, biträdande rektor för IB-programmet på Katedralskolan i Lund.

Sofia Paredes, 17 och Axel Laurell, 17 har båda valt IB-programmet, men av olika anledningar. För Sofia som har bott i olika länder under sin uppväxt var IB-programmet ett naturligt val. Axel har en helsvensk bakgrund men vet att han vill plugga utomlands efter studenten. Programmet ger honom de rätta förberedelserna men också möjlighet att specialisera sig i sex ämnen i stället för 15-20 ämnen på ett nationellt svenskt program.

– Jag ville skapa mitt eget program och inte välja en så tydlig inriktning mot samhällsvetenskap eller naturvetenskap som på de nationella programmen. Mina favoritämnen var biologi, kemi och historia och just de ämnena i kombination kan jag läsa här, säger Axel.

Med 20 olika nationaliteter i klassen blir diskussionerna intressanta och motivationen att fortsätta plugga utomlands efter gymnasiet är hög, enligt Axel och Sofia

– Eftersom vi har en stor slutexamen  och inte kontinuerliga prov krävs det att vi jobbar hårdare hela tiden, vi pluggar inte bara inför proven. Vi blir vana att studera under eget ansvar, en bra förberedelse inför universitetstudier, tycker Sofia.

Program för dig som satsar på en internationell karriär

International Baccalaureate
I Sverige finns 31 skolor som erbjuder IB-programmet på gymnasienivå, t ex Kungsholmens gymnasium i Stockholm, Malmö Borgarskola i Malmö och International High School of the Gothenburg region.

Nationella program med internationell inriktning
Vissa skolor ger till exempel samhållsvetenskapliga programmet en internationell profil där en del kurser har internationell inriktning, eller att undervisningen sker på ett annat språk, exempel Bladins gymnasium i Malmö, Internationella engelska gymnasiet i Stockholm.

Spetsutbildning i språk
Spetsutbildningar ger en fördjupning i ett speciellt ämne, vilket även innebär högskolekurser i det ämnet. Inom språk finns spetsutbildningar i engelska på Viktor Rydberg Gymnasium i Stockholm, franska vid Katedralskolan i Uppsala och Moderna språk vid Katedralskolan i Lund.

Relaterat

Här förbereds eleverna för FN

De gör EU roligare för unga

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-20

Studera utomlands – gymnasium

Den som pluggar utomlands under gymnasietiden lär sig snabbt ett nytt språk och får erfarenheter för livet. Utländsk gymnasieutbildning Att studera på gymnasienivå i ett annat land innebär att du studerar på samma villkor som landets egna studenter. Du går på samma lektioner som alla andra elever och bedriver dina studier på landets språk. Det är ett bra sätt att lära känna landets kultur och lära ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Skolverket i ny rapport: Svenska elever blir allt sämre

Under de senaste 20 åren har svenska grundskoleelever blivit allt sämre, visar en rapport som Skolverket presenterade nyligen. Främst har eleverna hamnat efter när det gäller kunskaper i matematik och i andra naturvetenskapliga ämnen. I rapporten går det att läsa att svenska elevers resultat i internationella utbildningsstudier som PISA och PIRLS försämrats markant under de senaste 20 åren – ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Handels- och administrationsprogrammet

Bor det en säljare i dig? Eller har du alltid drömt om att driva ett framgångsrikt företag? Eller lockar personalchef som ett framtida yrke? Allt detta och mycket mer kan du lära dig om på Försäljning-och serviceprogrammet. Vill du dessutom ut och jobba direkt efter gymnasiet är detta en perfekt match. Två inriktningar finns att läsa: Inköpare medellön: 35 800 krHar du ett gott öga för vad som fu ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön