Visa allastudier.se som: Mobil

Ge dig själv internationell touch

För den som vill kratta för sig själv i den internationella manegen finns många gymnasieprogram med internationell inriktning, med IB-programmet i spetsen.

International Baccalaureate (IB) är helt igenom internationellt, med undervisning på engelska och egen läroplan och betygsskala.  Vem väljer då IB-programmet?

– En elev som vill ha en utmaning ,  men framförallt som ser sig som en världsmedborgare och som vill studera och jobba i en internationell miljö, säger Jonas Frankel, biträdande rektor för IB-programmet på Katedralskolan i Lund.

Sofia Paredes, 17 och Axel Laurell, 17 har båda valt IB-programmet, men av olika anledningar. För Sofia som har bott i olika länder under sin uppväxt var IB-programmet ett naturligt val. Axel har en helsvensk bakgrund men vet att han vill plugga utomlands efter studenten. Programmet ger honom de rätta förberedelserna men också möjlighet att specialisera sig i sex ämnen i stället för 15-20 ämnen på ett nationellt svenskt program.

– Jag ville skapa mitt eget program och inte välja en så tydlig inriktning mot samhällsvetenskap eller naturvetenskap som på de nationella programmen. Mina favoritämnen var biologi, kemi och historia och just de ämnena i kombination kan jag läsa här, säger Axel.

Med 20 olika nationaliteter i klassen blir diskussionerna intressanta och motivationen att fortsätta plugga utomlands efter gymnasiet är hög, enligt Axel och Sofia

– Eftersom vi har en stor slutexamen  och inte kontinuerliga prov krävs det att vi jobbar hårdare hela tiden, vi pluggar inte bara inför proven. Vi blir vana att studera under eget ansvar, en bra förberedelse inför universitetstudier, tycker Sofia.

Program för dig som satsar på en internationell karriär

International Baccalaureate
I Sverige finns 31 skolor som erbjuder IB-programmet på gymnasienivå, t ex Kungsholmens gymnasium i Stockholm, Malmö Borgarskola i Malmö och International High School of the Gothenburg region.

Nationella program med internationell inriktning
Vissa skolor ger till exempel samhållsvetenskapliga programmet en internationell profil där en del kurser har internationell inriktning, eller att undervisningen sker på ett annat språk, exempel Bladins gymnasium i Malmö, Internationella engelska gymnasiet i Stockholm.

Spetsutbildning i språk
Spetsutbildningar ger en fördjupning i ett speciellt ämne, vilket även innebär högskolekurser i det ämnet. Inom språk finns spetsutbildningar i engelska på Viktor Rydberg Gymnasium i Stockholm, franska vid Katedralskolan i Uppsala och Moderna språk vid Katedralskolan i Lund.

Relaterat

Här förbereds eleverna för FN

De gör EU roligare för unga

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Svårt att välja rätt efter gymnasiet?

På våren är det dags att söka till folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Alice, 18, är inte säker på vad hon ska söka. Så säger experten. På fredag är det sista dagen för att söka till högskola och universitet. Nu i dagarna har dessutom många folkhögskolor och yrkeshögskolor sina ansökningsdagar. Det har blivit dags att skicka in din ansökan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Res jorden runt för att ge service

Vill du syssla med turism, leda människor och göra karriär utomlands? Inom servicebranschen finns alla sorters arbetsuppgifter. Och jobben blir bara fler. "Besöksnäringen", det man i branschen kallar jobb på exempelvis nöjesparker, musikfestivaler och hotell, är en stor och mångfacetterad bransch. Du kan få jobba som chef på stora hotell, servera i baren på lyxrestauranger, leda evenemang och koor ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här slåss de för sina lärare

Ett 70-tal elever demonstrerade mot att populära lärare flyttas. De saknar examen och behörighet. Från 2015 krävs lärarlegitimation för att få sätta betyg och ansvara för undervisning. Men på Södermalmsskolan har övergången redan inletts – och där slåss nu eleverna mot att populära lärare flyttas. – Det är fel att flytta lärare som fungerar jättebra, bara för att de saknar ett examensbevis, säger ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön