Visa allastudier.se som: Mobil

Glöm surdegen – nu gäller lerkruset

Efter surdegshajp och korvstoppningstrend: nu råder drejningsfeber i Stockholm. Kursledare: Folk köar till keramik- och drejningskurserna.

Alla minns väl scenen i ”Ghost” – filmen som brukar hamna på alla listor över världens mest romantiska filmer – då Demi Moore drejar lera tillsammans med Patrick Swayze? År 2011 är drejning återigen på allas läppar. På studieförbundet Sensus i Stockholm är intresset för keramik och lera enormt just nu. 

– Intresset för drejning och keramik har exploderat i Stockholm. Alla våra kurser är fullbokade, folk står i kö för att få delta, säger Annika Strådal, cirkelledare på Sensus.

Även Folkuniversitetet, som anordnar keramik- och drejningskurser fem dagar i veckan året om, bekräftar att det finns ett växande intresse. Enbart deras drejningskurser drar nästan 1 000 personer per år. Ett känt ansikte som fastnat för det här med att forma lera är musikern Lisa Millberg. I tidningen Elle beskrev Concretes-sångerskan nyligen hur hon blivit ”besatt” och har ”lera i hela huvudet”.

– Trenden kanske beror på att det är något genuint, något man gör med händerna. Många verkar tycka att det är kontemplerande, som kontrast till det snabba informationssamhälle som vi lever i, säger Annika Strådal.

Johan Kellman Larsson
Senast uppdaterad: 28 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Vill du gå en kurs i duvmatning?

Medborgarskolan i Stockholm har skapat en internetsnackis med sin kurs i duvmatning, där deltagarna bland annat ska lära sig att kasta brödbitar utan att träffa duvorna i huvudet. – Ja, vi har hört att den diskuteras, skrattar Paula Ludewig på Medborgarskolans marknadsavdelning. Det är roligt att den får så mycket uppmärksamhet, det hade vi aldrig kunnat tro.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-16

Förbered dig för zombieinvasion

Hur gör man om det blir zombieinvasion? Tja, det får deltagarna i ABF:s kurs reda på. Klä dig i dina slitnaste plagg, pudra dig med mjöl och halta så mycket du kan in i kurssalen. - Det ger pluspoäng, säger Agnes Löfqvist Nerme som nu ska göra zombiekursen på Arbetarnas bildningsförbund, ABF, i Malmö mer praktisk. I botten handlar kursen om vapen och flyktvägar vid en zombieinvasion.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-16

Hetaste matlagningen i höst

Dagarna blir allt kortare och snart vill vi krypa inomhus för att aktivera oss. Det ökande intresset för mat, matlagning och bak gör att vi vill kolla vilka matlagningskurser som gäller just nu. – Det vi framförallt ser är en ihållande trend, där den ekologiska och närodlade maten är här för att stanna. Att man inte slänger utan tar tillvara, att kocken själv går ut och plockar sin egen harsyra oc ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön