Visa allastudier.se som: Mobil
Guide: Så blir du arkitekt

Guide: Så blir du arkitekt

Är du social och gillar färg och form? En arkitekt behöver både ha stora kunskaper och vara bra på att jobba åt andra.

Läs mer:

Jobb & Lön: Lönestatistik och arbetsmarknad för arkitekter

Utbildningar inom arkitektur

Som arkitekt får du uttrycka dig konstnärligt och sätta din prägel på hur samhället ser ut. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser ser arbetsmarknaden bra ut för framtida arkitekter och arbetslösheten beräknas fortsätta vara lägre än i andra branscher. Ökat byggande är ett av skälen till att arkitekter ser ut att gå en ljus framtid till mötes.

Så får du jobbet

Peder Lindblad är arkitekt och kontorschef på Samark, en arkitektfirma i Stockholm och Malmö med ca 30 anställda arkitekter, designers och byggnadsingenjörer. För att få jobb tycker Peder det är viktigt att den sökande har en vision och att man tror på sig själv.

– Du måste kunna argumentera för dina projekt och vara stark i din yrkesroll, kreativ och ha en bra analysförmåga. Du ska vara bra på presentation och skrift. Och det är oerhört viktigt att vara social.

Viktigaste utbildningen är en arkitektutbildning. Peder säger att många har studerat utomlands i England och USA. Påbyggnadskurser i miljö, sustainable development och byggnadsteknik också är bra att ha.

– Det handlar om ett samhällsengagemang, för människor. Du är inte arkitekt för dig själv, du jobbar för andra. Vissa kan jobba gör det egna varumärket när de borde jobba för samhället, för staden.

Peders 5 tips till dig som vill bli arkitekt

  • Du måste ha ett samhällsengagemang
  • Du måste kunna visualisera visioner
  • Var engagerad i samhällsbyggandet
  • Du bör vara social
  • Tänk på att du ska bygga för människor, för möten

Christoffer har sikte på det beständiga

Design och formgivning är något han har sysslat med hela livet. Därför var det inga konstigheter när Christofer Ödmark valde att bli arkitekt. Hans drivkraft? Att göra ett avtryck i världen, ett sånt som blir kvar länge.

– Jag har aldrig behövt fundera på det där om vad jag ska bli sen, arkitekturen har följt mig hela livet.

22-åringen läser just nu sin andra termin på Chalmers. Han brinner för planering och problemlösning, tur är väl då att det är sådant som arkitekter sysslar med.

– Vi jobbar i projekt i skolan. Det är problem som ska lösas, så det gäller att vara klurig. Dessutom har alla sina egna skrivbord och man kan lufta sina problem med de i klassen, så skolan känns snarare som en arbetsplats.

Att utbildningen både är bred och konkret är viktigt för Christofer. Visst handlar det om design, men man kan planera allt från en infart till hur en klädhängare ska se ut.

– Framför allt skapar man någonting som faktiskt blir av. Chansen att få göra något beständigt är det bästa med arkitekturen.

Per Samuelson / Samir Yosufi

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Guide: Så gör du karriär inom dataspel

Guide: Kombinera underhållning och karriär. Med rätt utbildning kan du få jobb inom dataspelsbranschen. Arbetsgivaren ger tips. Johannes pluggar spelutveckling. Här hittar du rätt länkar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Mellanöstern – för framtidens karriär

Vill du jobba med banker, handel och byggindustri? Här möter du antikens högkulturer jämsides med framtidens mest spektakulära byggnadskonst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-05

Guide: Så väljer du rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön