Visa allastudier.se som: Mobil

Guide: Studera utomlands via förmedling

Utlandsdrömmen hägrar. Men oj, vad mycket att få rätt på innan det är dags för avresa. För den som är lat finns hjälp, genom förmedlingar på hemmaplan.

Vill du plugga på högskola utomlands men vet inte riktigt var du ska börja? Då finns ett antal förmedlingar som hjälper till att förverkliga drömmen.

Michael Oppenheimer jobbar på Study Abroad, en av de största förmedlingarna i Sverige.

– Vår främsta uppgift som förmedling är att skapa realistiska förväntningar, så att studenten känner att han eller hon gör en bra investering. Steg 1 är att kartlägga vad studenten vill göra i ett hav av möjligheter och sedan hjälper vi till med hela processen, ser till att alla papper är korrekt, CSN och visum. Vi hjälper också intresserade att komma i kontakt med svenska studenter som befinner sig ute på universiteten, berättar Michael.

Blir det dyrare att gå genom en förmedling?

– Till de allra flesta av de universitet vi representerar betalar du exakt samma summa som om du hade sökt på egen hand. Till ett fåtal universitet i USA har vi en ansökningsavgift på 3 500 kr.

De flesta förmedlingar jobbar på liknande sätt, huvudidén är att det inte ska kosta för studenten, förmedlingen får nämligen betalt av universitetet. Det kan förekomma avgifter för översättning av betyg, en s k ansökningsavgift som du betalar direkt till förmedlingen. Kolla upp vad som gäller med den förmedling du tar kontakt med!

Vilket ansvar har ni om studenten är missnöjd?

– Om det gäller missnöje med utbildningen eller annat på plats är det bästa att ta kontakt med skolan direkt, de har alltid bäst kunskap och ett bra nätverk av personal där studenten kan få hjälp. Man är alltid välkommen att kontakta oss, framförallt när det gäller saker som ska lösas i Sverige, t ex problem med CSN, säger Michael.

Privat

"Skönt att kunna fokusera på annat"

Sara Leide, 19 år, från Helsingborg har precis sökt till Hawaii Pacific University och en utbildning i Travel Industry Management till hösten. Just nu väntar hon spänt på antagningsbesked. Hon är en av dem som valt att söka genom en förmedling.

– Jag har varit på Hawaii och tyckte att det verkade vara en skönt avslappnad och vacker miljö att plugga i. När jag var där såg jag att det fanns flera universitet. Jag sökte på nätet när jag kom hem men eftersom det är ett helt annat utbildningssystem i USA var det svårt att reda ut på egen hand, säger Sara.

Eftersom Sara har kusiner som pluggade utomlands vände hon sig till dem för att få tips och den vägen hamnade hon till slut hos Study Abroad.

Det kostar ingenting att anlita en förmedling och jag har fått den hjälpen jag behövt. På den första träffen fick jag information om vad det innebär att plugga utomlands och på den andra, när jag själv kollat igenom kurskatalog och besökt en mässa där universitetet var med, gick vi igenom ansökan. Sedan sköter de hela antagningsprocessen, och det är skönt att själv kunna fokusera på annat, berättar Sara.

Den här hjälpen kan du få genom förmedlingen:
 • Allmän information om vad det innebär att studera utomlands.
 • Hjälp att hitta program och kurser som passar dina intressen.
 • Detaljerad information om hur mycket studierna kommer kosta dig och hur mycket du kan få från CSN.
 • Visuminformation.
 • Kontakt med svenska studenter som pluggar på skolan du är intresserad av.
 • Tips och råd om boende och resa.
 • Hjälp att komma i kontakt med andra svenskar som ska plugga på samma skola.
Tänk på:
 • Du tecknar avtal med skolan, inte förmedlingen.
  Förmedlingens roll är att marknadsföra skolan i Sverige och att underlätta för studenter som vill plugga utomlands. Läs skolans ansöknings- och återbetalningsregler noga så undviks obehagliga överraskningar.
 • Ta kontakt med flera förmedlingar.
  Förmedlingarna representerar olika skolor, för att få bästa överblick, kontakta flera.
 • Ta reda på eventuella avgifter.
  Förmedlingarna tar ut olika avgifter. Kolla upp med din förmedling om det förekommer avgifter för översättning av betyg, ansökningsavgift osv. Det är pengar du behöver räkna in i din totala budget.
Exempel på förmedlingar:

KILROY Education
Study Abroad
IBS
Study International
Blueberry
Education Link
Avista

Mer info om utlandsstudier:

Studera utomlands – högskola

Studera utomlands – gymnasiet

Studera till läkare utomlands

Studera i Storbritannien

Studera i USA

Studera i Australien

Studera i Spanien

Studera i Danmark

Studera i Frankrike

Studera i Tyskland

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 28 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-02-03

Norge vill spana på iranska studenter – av rädsla för massförstörelsevapen

Vill förhindra att studenterna använder kunskap de får vid universitet och högskolor för att tillverka massförstörelsevapen hemma i Iran.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Mellanöstern – för framtidens karriär

Vill du jobba med banker, handel och byggindustri? Här möter du antikens högkulturer jämsides med framtidens mest spektakulära byggnadskonst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-11

Studera i Storbritannien

Högt ansedda universitet, och relativt låga studieavgifter gör Storbritannien till svenskars mest populära studiedestination. Sök innan 15 januari. Så gör du.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön