högskoleprovet
27 jul 2022

Guide: Så lyckas du på högskoleprovet

På lördag är sista chansen att skriva högskoleprovet i nuvarande version, i höst kommer ett nytt prov. Rekordmånga passar på att skriva. Camilla Andersson siktar högt för att komma in på läkarprogrammet.

Är du smartare än dina betyg visar? Högskoleprovet är en väg in på högskolan som ökar i populäritet, på lördag ska rekordmånga, 70 035 personer, skriva provet.

– Just nu finns det många i åldern 18-20 och det är tufft på arbetsmarknaden så många vill plugga. Sen verkar det vara rätt många som har koll på att det kommer ett nytt prov till hösten och vill då passa på att skriva det gamla, säger Johanna Sigalit på Högskoleverket.

Camilla Andersson är taggad inför högskoleprovet. – Jag hoppas såklart att jag ska slippa skriva provet till hösten igen, men jag räknar med att det kommer ta 1-2 år för mig att ta mig in på läkarprogrammet, säger Camilla.

"Jag pumpar in Omega 3 för att prestera på topp"

En av dem som ska skriva högskoleprovet är Camilla Andersson, 37 år. Hon är utbildad sjukgymnast men vill nu skola om sig till läkare.

– Frågesport är det bästa jag vet och med risk att uppfattas som nörd så tycker jag faktiskt att det ska bli jättekul att skriva provet. Nu kör vi, säger Camilla.

Och det gäller att hålla tungan rätt i mun på lördag, läkarprogrammet är ett av de svåraste programmen att komma in på. För att maximera sitt resultat har hon gått en förberedande kurs med inriktning på mattedelen av provet, vilket har gett henne nya verktyg hur hon ska tänka.

– I NOG-delen som prövar din förmåga att hantera matematiska och logiska problem finns det ett system hur man kan tänka för att kolla sig själv. Det har jag fått med mig på kursen.

Har du några bra tips för att prestera på toppen av sin förmåga?

– Hårdträna på gymmet, är du i bra form orkar du mer. Sen gör jag som japanerna, pumpar in Omega 3, det är direktverkande och gör att man presterar bättre, säger Camilla.

Tips: Så presterar du bäst

På lång sikt

  • Repetera grundskolematten och Matematik A-kursen på gymnasiet.
  • Läs mycket böcker och dagstidningar, även på engelska.
  • Skaffa en app.
  • Gör gamla prov som du kan hitta på nätet i samma förhållanden som det riktiga provet.
  • Gå en förberedande kurs. Det finns flera olika företag som anordnar förberedande kurser, både på nätet och med fysiska träffar. Ett exempel är Högskoleprovguidens onlinekurs.

På själva testdagen

  • Var noggrann. Läs uppgifterna, svarsförslagen och övrig information i delproven så noggrant som möjligt.
  • Fastna inte. Lämna de uppgifter du har problem med så länge,  gå tillbaka till dem senare, om du får tid över.
  • Våga gissa. Du får inga minuspoäng om du gissar fel.

Större fokus på matte i det nya högskoleprovet

Hösten 2011 kommer det ett nytt högskoleprov. Fler frågor och större fokus på matte kräver att du förbereder dig bättre.

– Anledningen till att vi gör om högskoleprovet är att vi vill öka prognosförmågan (provet ska bättre kunna förutsäga hur studenten kommer att klara sin utbildning red anm). Vi har fått expertråd att vi bör öka antalet matematiska uppgifter, därför har vi gjort det. Tiden för att skriva provet är fortfarande lika lång, berättar Johanna Sigalit.

Större fokus på matematik gör att det blir ännu viktigare att förbereda sig på ett bra sätt innan man gör provet.

– Jag tror att det nya högskoleprovet kräver att man förbereder sig bättre. Eftersom det är fler matteuppgifter kan det bli kärvt om tid så det är viktigt att repetera Matematik A-kursen från gymnasiet så att man har alla regler färskt i minnet. Det är också viktigt att läsa tidningar och böcker och gör gärna övningsprov innan själva testdagen, tipsar Johanna.

Nya provet: 3 viktiga förändringar

  • Fler frågor på samma tid
    Antalet uppgifter i provet ökar från 122 frågor till 160 frågor.
  • Mer matematik
    Den matematiska delen (kvantitativa delen) växer och blir lika stor som den verbala delen. Två nya delar: problemlösning=XYZ och kvantitativa jämförelser=KVA.
  • ORD-delen minskas
    ORD-delen halveras och ersätts med meningskomplettering.

Intervju från 2011

Senast uppdaterad: 27 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskoleprovet: Test och checklista

Nu är det dags att förbereda dig inför högskoleprovet. Här kan du förbereda dig och testa dina kunskaper direkt på nätet. Nyckeln till ett bra provresultat handlar ofta om planering. Har du tänkt igenom allt praktiskt i förväg så behöver du inte fundera på det under provdagen. Då kan du istället fokusera på att få ett bra resultat. Genom att öva i förväg ger du dig själv ett försprång på provdage ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Guide: Här hittar du en studentbostad

Priserna på bostäder har fördubblats. Boven är bristen på lägenheter. Listor: Landets dyraste städer. Studentstäderna där du garanterat får bostad. Bristen på studentlägenheter och hyresrätter har drivit upp priserna på smålägenheter med 40 procent på fem år. På vissa håll har priserna fördubblats. Svensk Fastighetsförmedling har låtit Mäklarstatistik undersöka priset på sålda ettor i riket i el ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Språk – gör världen till din arbetsplats

Siktar du på en internationell karriär? Då kan nyckeln vara kunskaper i språk. Nu blir det enklare att plugga utomlands. Evelina pluggar kinesiska. I Sverige kan du studera en mängd olika språk. De vanligaste är de germanska och latinska språken men du kan också plugga bland annat arabiska, grekiska, finska, japanska, ryska och teckenspråk. När du studerar språk i Sverige kan du göra det genom gy ...
Läs mer