Visa allastudier.se som: Mobil

Gymnasiet förberedde honom för drömskolan

När Alexander Norling var yngre ville han först bli fotbollsproffs och sedan fotograf. Nu ser drömmen helt annorlunda ut när han åker till USA för att plugga reklam och målet är sedan att jobba som Art Director i New York.

Alexander Norling alltid varit kreativ och gillat att rita, fotografera, filma och göra musik. När det var dags att välja gymnasieprogram behövde han bara göra ett besök på Ljud & Bildskolan i Halmstad för att veta att skolan var rätt för honom.

– När jag skulle välja gymnasieprogram fick jag hjälp av min Syo som gav mig öppettider till olika ”öppet hus” på skolor jag var intresserad av. När jag sedan åkte på ”öppet hus” på Ljud & Bildskolan kände jag direkt att skolan passade mig, säger Alexander.


Skolan låg i Halmstad, en halvtimmes tågresa från Båstad där Alexander bor. Men trots att han skulle bli tvungen att pendla lockade de roliga ämnena som foto och grafisk kommunikation.

– Jag tog en dag ledigt innan jag gjorde valet och testade Ljud & Bildskolan. Då fick vi bland annat klippa film och äta lunch med de som redan gick på skolan och efteråt var jag riktigt peppad och bestämde mig för att söka.

Men Alexander hade inte tillräckligt höga poäng för att komma in på skolan i det första urvalet utan var tvungen att plugga rejält den sista högstadieterminen.

– Som tur var lyckades jag höja mig i sju ämnen, så jag kom in, säger han.


När han väl började  mediegymnasiet kunde han välja mellan olika inriktningar, Alexander valde foto och grafisk kommunikation.

– Jag var inställd på att bli fotograf efter gymnasiet så jag valde foto. Men när jag väl pluggade foto kände jag att det fanns så många som höll på med det, säger Alexander och fortsätter:

– När jag sedan började med grafisk kommunikation tyckte jag det var ännu roligare och kände att jag hellre vilja jobba med det.

Fredrik Petersson

"Som en uppfinnare som kommer på nya sätt att kommunicera med människor"

Under gymnasiet lärde han sig grunderna inom grafisk kommunikation och under en av praktikperioderna var han på en reklambyrå som originalare. När Alexander tog studenten i somras blev han erbjuden jobb på reklambyrån.

– Jag var lärling där och det var jätteroligt. Jag lärde mig nya saker hela tiden, säger han.

Att jobba med reklam är något Alexander vill göra även i fortsättningen. Men först vill han utbilda sig, och därför började han nyligen en utbildning till Art Director i San Francisco.

– En Art Director är den som kommer på nya reklamidéer och ser till att de genomförs. Som en uppfinnare som kommer på nya sätt att kommunicera med människor, förklarar Alexander.

"Jag gjorde mina arbetsprover som ett specialarbete"

Skolan som Alexander går på heter Miami Ad School och den finns i USA, Tyskland och Spanien. Alexander hörde talas om skolan redan när han gick på gymnasiet.

– En av mina äldre kompisar pluggade där och det verkade kul. Jag gick in på hemsidan och då kände jag direkt att utbildningen skulle passa mig, säger han.

För att komma in på skolan behövdes flera arbetsprover, en film, bra kunskaper i engelska och olika rekommendationsbrev från personer som visste vad Alexander var bra på.

– Jag gjorde mina arbetsprover som ett specialarbete under min sista termin i gymnasiet, säger han.

Alexander var inte den i klassens om hade högst betyg i precis allting, men han var väldigt duktig inom de ämnen han var intresserad av.

– Nu efteråt kan jag ångra att jag inte engagerade mig mer i andra ämnen också. Om jag pushat mig själv lite hårdare varje gång hade jag haft bättre betyg. Det hade säkert bara räckt att plugga en halvtimme mer per gång för att höja mig, säger Alexander och fortsätter:

– Det är lätt att vara efterklok och ångra sig och därför tycker jag att de som ska börja gymnasiet nu ska tänka på att ge järnet när de har chansen.

Men trots att Alexander inte hade hög sta betyg i alla ämnen kom han in på den utbildning han allra helst ville gå. I december flyttade han ensam till San Fransisco och började den två år långa utbildningen till AD.

– Jag var nervös, men samtidigt har jag haft god tid att förbereda mig så det är väldigt roligt, säger han.

"Reklam handlar om att skapa illusioner"

Alexanders stora dröm efter reklamutbildningen är att jobba med reklam i New York.

– Det verkar spännande för det är en chans att påverka människor. Reklam handlar egentligen om att skapa illusioner som får folk att agera på ett visst sätt. Dessutom verkar jobbet väldigt varierat och den ena dagen är inte den andra lik, säger han.

För Alexander blev gymnasiet en viktig tid för det var då han upptäckte vad han var bra på och vilka ämnen som var roligast. Nu när han vet vad han vill göra i framtiden har han en bra grund att stå på och medieutbildningen blir en bra trampolin för framtiden.

– Jag tycker att gymnasievalet är ett viktigt val, men man ska komma ihåg att det inte betyder allt. Vet man inte vad man vill bli efter gymnasiet tycker jag att man ska välja något som är roligt, för då är chansen större att man också är bra på det, säger Alexander.

Studier i USA

Studiefakta: Studera i USA

Sportstipendier i USA

Så fixar du den amerikanska studienotan

Så kommer du in på världens bästa universitet

Idrotta och plugga samtidigt – i USA

Josefin LIndberg

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

De gör EU roligare för unga

I EU-valet 2014 ska de som nu går på gymnasiet rösta. Men intresset bland unga är svalt för EU. En grupp elever på Sundsgymnasiet i Vellinge vill ändra på det. –      Intresset för EU är lågt och kunskaperna ännu lägre, säger  Jonathan Nyhlen, 18 som tillsammans med Linnea Olsson, Cecilia Vegelius , Emma Svärd och Amanda Dyberg, gjort en undersökning om EU-kunskaperna ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Så fungerar betygsskalan A–F

Från och med höstterminen 2011 gäller ett nytt betygssystem i Sverige. Läs mer om hur den sexgradiga betygsskalan A–F fungerar här.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-12

Tonåringar forskar på sommarlovet

Badkläderna byts mot forskarrockar och stranden mot kemilabb. Under två sommarlovsveckor får 40 tonåringar prova jobbet som forskare på Kemicentrum i Lund. Att många sovmorgnar försvinner är inget bekymmer, enligt Maaike Fokkema, 17. – Det här är intressant och man lär sig mycket som man kommer att ha nytta av, säger Maaike. Forskarskolan arrangeras av Astra Zeneca, och eleverna har bland annat p ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön