Visa allastudier.se som: Mobil

Här är höstens trendigaste kurser

Glöm surdegsbak och lerkrus. Trenden för kurser på fritiden just nu handlar om utomhusaktiviteter och att söka sina rötter genom släktforskning. Och att läsa mer intensivt.

Svenskar gillar att gå på kurs på fritiden. Under 2011 fanns 2,5 miljoner deltagare registrerade på kurser hos de tio olika Studieförbunden runt om i landet.  De ämnesområden som stabilt lockar flest är musik, språk, konsthantverk och skrivande. Men det trendiga just nu, där Studieförbunden märker ett extra stort ökat intresse, är kurser inom natur och hembygd.

– Jag tror att det finns en stark önskan hos många att landa i vad som är viktigt för mig, och var det kommer ifrån, säger Linus Olofsson, verksamhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan som ser ett ökande intresse för kurser som biodling, motorsågskörkort och släktforskning.

En annan tydlig trend är att vi söker flexibilitet i kurstiderna. Den traditionella kvällskursen en gång i veckan byts allt oftare ut mot varannan vecka, eller en intensiv helgkurs.

– Vi ser att kurser och föreläsningar som hålls under en kväll, eller under en helg ökar i popularitet. Vi slåss med vår tid, och att gå en kurs vid ett tillfälle och sen vara klar gör det lättare att boka in barnvakt till exempel, säger Eva Levin verksamhetschef för den öppna verksamheten på Medborgarskolan i Stockholm.

Anna Sundström, 30 år från Stockholm fick en tretimmarskurs i koreansk matlagning i födelsedagspresent av en väninna.

– Jag har inte den tiden att gå kurser på fritiden, men att göra det en gång så här, är ju jättespännande, säger hon.

Studieförbunden

Flest kursdeltagare:
Konst, musik och media är dominerande inom studieförbundens verksamhet, och utgör 61 procent av studietimmar i cirkel. Näst störst är humaniora, språk, historia med 15 procent.”Improvisatorisk musik” är det enskilda ämne som samlar allra flest deltagare, hela 185 000 stycken och står för 22 procent av de totala cirkeltimmarna.

Vad är ett studieförbund?
Studieförbunden är en mötesplats för bildning och kultur där alla är välkomna. Studieförbunden bedriver studiecirklar, där en liten grupp människor utifrån intresse söker kunskap. De bedriver också kulturprogram som framförs inför publik såsom musik eller utställning, och friare former som prova-på-dagar och helgkurser.

Tio studieförbund
Det finns tio studieförbund som får statsbidrag i Sverige. De är: ABF, Folkuniversitetet, Ibn Rushd studieförbund, Kulturens Bildningsverksamhet, Meborgarskolan, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet, Studieförbundet Bilda och Studieförbundet Vuxenskolan.

Hitta kurser att läsa på fritiden

Sök fritidskurser

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 sep 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-08

Polisutbildning – i bakgrunden

Nu i helgen börjar landets enda utbildning till polisstatist i Åmål. Under utbildningen lär du dig att röra dig som en polis. Deltagarna får jobb inom reklam och film. – Det var ett hundratal som sökte. Vi hade fullt innan ansökningstiden var slut, säger Johan Tildemyr som driver bolaget Svenska filmpoliserna. Under utbildningen lär sig deltagarna bland annat uttag ur bil, att gå med en misstänk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-08-28

Nu får hipstern lära sig att bli... hipster!

Surdegen utvecklas inte som den ska och den hemgjorda korven blev inte bra – men nu finns det hjälp för storstadens misslyckade hipsters. I höst startar Medborgarskolan en kurs för dem. – Tanken är väl att man ska kunna utveckla sig till en ännu mer fullfjädrad hipster. Problemet är att hipsters ser sig som så originella att ingen vill erkänna att man faktiskt tillhör en grupp, säger Eva Levin, v ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-08-15

Mindful eating – bli medveten i ditt ätande

Vet du varför du väljer att äta? En kurs i Mindful eating tränar dig i att bli medveten om vad, hur och framförallt varför du äter och riktar sig till dig som vill ta kontroll över ditt ätande. Vi tittar närmare på den enda lärarledda kursen som finns i Sverige. Elin Borg driver den enda kursen med fysiska träffar som finns i Sverige i mindful eating.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön