Visa allastudier.se som: Mobil

Här är studenternas drömjobb

Google är önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja. Fjärde året i rad rankas nätjätten som nummer ett i en global undersökning.

I undersökningen har över 140 000 teknik – och ekonomistudenter i bland annat USA, Kina, Frankrike och Ryssland fått ranka de mest attraktiva arbetsgivarna.

– Google och andra företag som satsar på PR om hur det är att jobba där och som har fokus på människorna blir attraktiva. Google har ju varit tydliga med att de ska ha de bästa som jobbar där och att de ska trivas, säger Daniel Wägerth, employer branding-expert på marknadsföringsföretaget Universum, som gjort undersökningen.

Energibranschen och bilindustrin är populärare bland teknikstudenterna jämfört med tidigare års undersökningar och bland de blivande ekonomerna klättrar managementkonsultföretag i rankingen.

Två svenska företag som kommit med på topp-50-listan är IKEA – på plats 21 bland ekonomerna och plats 35 bland teknikstudenterna – och Volvo Cars som rankas på plats 43 bland teknikstudenterna

Frihet och självständighet i jobbet är viktigt, även bland svenska studenter.

–En tydlig trend i den här yngre generationen är att de vill jobba mot tydliga mål. Det är viktigare att ha resultat att leverera än att ha 40 timmars arbetsvecka. Konsultjobb lockar många svenska stundeter, säger Daniel Wägerth.

Strikt kontorsmiljö går bort

Kreativ arbetsmiljö, trevliga kollegor och gärna jobb utomlands. Det drömmer svenska teknikstudenter om.

– Arbetsplatser som Google, den jobbkulturen, strävar många efter. Jobbet ska vara roligt och det ska inte vara en strikt kontorsmiljö, säger Meryem Aktas, 21, som studerar maskinteknik på Campus Telge i Södertälje och var på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm när Metro var där i går.

– Jag skulle gärna jobba på stora företag som Scania, Ericsson och Electrolux, säger hon.

Att jobba på utländska företag efter utbildningen lockar också.

– Det skulle jag gärna prova på, säger Meryem.

Kemiteknologen Fillipe Carvalho, 26, studerar på KTH. Han menar att bland det viktigaste i valet av arbetsplats är kollegorna.

– Om man inte trivs med de man jobbar man vill man inte stanna. Jag vill gärna jobba i projekt som leds av olika personer. Hierarkiska gamla företagskulturer känns inte viktigt längre, säger han.

Drömarbetsgivare

Cirka 144 000 ekonom- och teknikstudenter i USA, Kina, Japan, Tyskland, Frankrike, Brasilien, Storbritannien, Italien, Indien, Ryssland, Kanada, Spanien har rankat sina idealarbetsgivare. Majoriteten av studenterna som svarat är i åldersgruppen 20-25 år.

Teknikstudenter
1. Google
2. IBM
3. Microsoft
4. BMW
5. Intel

Ekonomistudenter
1. Google
2. KPMG
3. Procter&Gamble
4. Microsoft
5. Deloitte


Källa: Universum

Läs mer om yrken och vilken lön de ger

Yrkesbeskrivningar och lönestatistik

Här är utbildningarna som ger högst lön

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Hitta din högskoleutbildning

Sök bland Sveriges alla högskoleutbildningar

Ulrika Widsell
Senast uppdaterad: 22 jan 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-04

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön