Visa allastudier.se som: Mobil

Här är utbildningarna som ger dig jobb

Plåtslagare, ingenjörer och läkare har inga problem att få jobb de kommande åren. Värre är det för matroser, fotografer och journalister.

Vill du ha ett jobb? Satsa på något inom data, teknik eller byggbranschen. Där är efterfrågan på kompetent arbetskraft stor, enligt Arbetsförmedlingen. Även lastbilschaufförer behövs. Tillverkningsindustrin skriker också efter folk. Däremot är arbetsmarknaden tuffare för kulturarbetare, vårdbiträden och administratörer.

– Antalet kontorsarbeten minskar. Reseförsäljare, receptionister och så vidare. Fast det är brist på telefonförsäljare. Det beror säkert på hög personalomsättning, att det inte är så attraktivt att jobba med samt kraven på kompetens, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben 2011 och 2012? minskar nu arbetslösheten i drygt hälften av yrkena som kräver högskoleutbildning. För yrken som kräver gymnasieutbildning är siffran 70 procent. Nu finns det brist på bland annat kockar och grundutbildade sjuksköterskor.

Relaterat

10 utbildningar som ger högst lön

Studera ett år – få jobb direkt

Drömjobbet – så blir det ditt

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Dansare – med kroppen som verktyg

Älskar du musik? En dansare förmedlar känslor och berättelser med kroppen. Nathalie är premiärdansös på Kungliga baletten. Tips: Så lyckas du som dansare. Hitta din dansutbildning En tuff arbetsmarknad väntar landets danselever efter att de tagit examen, rapporterar Dagens Nyheter. Efter tre års utbildning på folkhögskolan Balettakademin i Stockholm kan bara en tredjedel räkna med jobb som dansare ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar.  Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön