Visa allastudier.se som: Mobil

Här är yrkena som är heta och iskalla 2015

Ljusa utsikter för brandmän, sjukgymnaster och tandläkare. Sämre prognos för kulturyrken och beteendevetare.

Knåda ryggar, släcka bränder, lära ut språk och laga tänder. Det är konkreta, handfasta akademikeryrken som gäller för den som vill ha en säker arbetsmarknad framöver.

Det visar en stor kartläggning som gjorts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, i samband med Studentmässan i Stockholm.

Yrkena som lättast ger jobb:

Hetast på 1 års-sikt

Barnsjuksköterska

Distriktssköterska

Flygmekaniker / flygtekniker

Se alla >> 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Hetast på 5 års-sikt

Barnsjuksköterska

Biomedicinsk analytiker

Distriktssköterska

Se alla >>

Rapporten bygger på prognoser från Sacos olika förbund och ger en bild av hur arbetsmarknaden väntas se ut på fem års sikt.

– Det kan vara bra att veta var chanserna att förverkliga drömmarna är störst, säger Ossian Wennström, utredare och prognosansvarig på Saco.

Rapporten ger positiva besked för dem som funderar på att utbilda sig till sjukgymnast, brand­ingenjör, psykolog och tandläkare – de är alla yrken där det kommer att råda brist på utbildad personal.

Inom merparten av akademikeryrkena väntas det råda balans 2015, det vill säga att jobben är ungefär lika många som antalet utbildade.

– Både brist och balans betyder att de allra flesta får jobb – och då finns det ganska mycket att välja på, säger Ossian Wennström.

Dystrare är utsikterna för beteendevetare, bibliotekarier, samhällsvetare och optiker.

– Men man ska inte låta sig nedslås, utan fundera på hur man ska bete sig för att öka sina chanser. Inom ett och samma yrke kan det finnas delområden där det ser väldigt olika ut.

"Känns bra att det finns jobb"

Vi rör oss allt mindre och sitter allt mer. Det är inte bra för våra kroppar men ger en lysande arbetsmarknad för kiropraktorer.

Det är ett bristyrke redan i dag och kommer att vara det även om fem år.
– Det känns bra att det finns jobb när man satsat fem år av sitt liv på den här utbildningen, säger 30-åriga Alejandra Stringfors, som har ett halvår kvar av utbildningen på Skandinaviska kiropraktorhögskolan i Solna.

Enligt Sacos rapport väntas relativt stora pensionsavgångar inom några år, samtidigt som alltför få utbildar sig inom yrket.

Anders GöranssonBristyrken 2015:

Källa: Saco.

Överskottsyrken 2015:

Källa: Saco.

Senast uppdaterad: 10 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-03-24

Han vill inspirera dig att välja rätt

För att hjälpa unga att välja rätt skapade AllaStudier.se kampanjen Gör Ditt Val. Få inspiration från en prisbelönt journalist, en företagsam bloggare och en framgångsrik speldesigner.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Toppstudenter blir lärare på utsatta skolor

Henrik Norelius är en av deltagarna i Sveriges första kull – Att få vara med och ändra var livet är på väg för ungdomarna, det är häftigt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-04

Så gör du succé på jobbmässan

10 november började 2010 års arbetsmarknadsdagar Arkad i Lund och veckan efter är det Armadas tur på KTH i Stockholm. Här får du de bästa tipsen på hur du får ut så mycket som möjligt.

Läs mer