Visa allastudier.se som: Mobil
Här får 4 av 5 jobb direkt

Här får 4 av 5 jobb direkt efter examen

Yrkeshögskolan är en säker väg till jobb. Utbildningarna är anpassade till arbetsmarknaden.

Yrkeshögskolan får mer än 80 procent av studenterna jobb direkt efter studierna. Anledningen är det nära samarbetet med arbetsgivare och att utbildningarna skräddarsys för att passa på arbetsmarknaden. Det gör att studenterna blir särskilt eftertraktade. Sju av tio får jobb innan utbildningen är avslutad eller inom en månad efter examen.

Det finns yrkeshögskoleutbildningar inom de mest fantasifulla utbildningar – från vindkraftstekniker till dykare och förpackningsdesigner. Utbildningarna liknar kanske inte de klassiska programmen på högskolan, och du kan inte bli forskare eller professor. Däremot är de korta, ofta ett eller två år, och inriktade på att studenterna ska få jobb.

En som fastnat för yrkeshögskoleutbildning är Bitte Stjärnström, 42. I höstas började hon Järnvägsskolans ettåriga YH-utbildning till lokförare i Ängelholm. Redan i sommar kommer hon att vara klar.

– Utbildningen är intensiv, den är ju bara 40 veckor. Vi blandar praktik och teori. Det är mycket hemstudier, och vi har en simulator man får prova att köra. Har man ingen bakgrund inom tåg sedan innan så är det mycket att ta in för att kunna förstå hur allt funkar i praktiken. Det har varit intressant från första dagen och lärarna är bra, här får jag använda hjärnan och lära mig nytt.

Bitte har haft många jobb innan. Bland annat har hon jobbat som barnskötare och taxichaufför. När hon kände att hon ville vidare med sin karriär föreslog Bittes man att hon skulle söka till lokförarutbildningen i Ängelholm, och trots att det är en av landets mest populära utbildningar gick hon vidare i urvalsprocessen och kom in.

– Jag har inte ångrat det en sekund. Utbildningen verkade spännande redan innan. Tidigt i utbildningen fick vi prova att köra lok på en bangård. Det har blivit roligare och roligare hela tiden, säger Bitte.

Utbildningen leder in Bitte i en mansdominerad bransch. Från sitt jobb som taxichaufför är hon van vid att jobba med mestadels män. Hon tycker att det bara är trevligt.

Varför tror du att de valde dig?

– För att jag är så bra! Nej, men på ett sånt här jobb har man nytta av tidigare erfarenhet och de vill ha in kvinnor i ett så här mansdominerat yrke.

Hur ser du på framtiden?

– Ljust, prognoserna visar mot att det behövs många lokförare. Det är kul att se fram emot en bra framtid efter en kort utbildning. Här blir jag klar för yrkeslivet. Jag skulle rekommendera detta till alla som vill ha jobb.

Fakta: Detta är YH
  • Yrkesutbildning på eftergymnasial nivå.
  • Mix av teori och praktik.
  • Utbildningar som skapas utifrån behovet från arbetsmarknaden.
  • Ofta två år långa utbildningar.
  • Gratis och berättigar till studiemedel.

Källa: YH-myndigheten.

Fakta: Efter studierna
  • Inom en månad efter avslutad utbildning hade sju av tio ett förvärvsarbete eller försörjning som egenföretagare.
  • En av tio fortsatte studera.
  • Av dem som arbetade hade sju av tio mer kvalificerade arbetsuppgifter än innan de gick utbildningen.

Källa: YH-myndigheten.

Behörighet, urval och antagning

Kraven
För att få studera på Yrkeshögskolans utbildningar måste du uppfylla behörighetskraven. Du behöver ha grundläggande behörighet, särskilda förkunskaper eller av olika skäl passera genom fri prövning. Högst 20 procent av det totala antalet antagna får komma från fri prövning.

Urvalet
Därefter går du vidare till urvalet. Urvalsgrunderna är betyg, särskilt prov, tidigare utbildning och yrkeserfarenhet. Utbildningsanordnaren bestämmer själv vilka urvalsgrunder som ska användas.

Kan inte överklagas
Beslut om antagning till en yrkeshögskoleutbildning fattas av ledningsgruppen för utbildningen. Antagningsbeslutet kan inte överklagas.

Källa: YH-myndigheten.

Läs mer:

Studera ett år – få jobb direkt

Åtta av tio fick jobb efter yrkeshögskolan

Här är de nya YH-utbildningarna

Per Samuelson / Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Nu ska fler tjejer bli spelutvecklare

Spelutvecklingsbranschen har kritiserats en hel del de senaste åren, för att vara mansdominerad och sexistisk. Nu görs initiativ för att jämna ut den sneda könsfördelningen i branschen, och locka fler kvinnor till utbildningarna. Utvecklingen för att jämna ut könsfördelning i spelutvecklarbranshen går i positiv riktning, andelen kvinnor i branschen har gått från 10 till 15 procent på två år och an ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-21

Toppa utomlands

En yrkeshögskoleutbildning är branschnära och skapar kontakter – i Sverige. Men om du vill söka jobb utomlands krävs oftast en Bachelor- eller Masterexamen från universitet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-12-09

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen. Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön