Visa allastudier.se som: Mobil

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Nyexaminerade som har läst till jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare får snabbt jobb efter examen. De får kvalificerade arbetsuppgifter och de får ofta en tillsvidareanställning. Det visar Juseks nya arbetsmarknadsundersökning. 

– I ljuset av den samhällspolitiska diskussionen om den höga ungdomsarbetslösheten så är årets resultat extra glädjande. Den ekonomiska krisen i Europa har inte drabbat de nyexaminerade inom Juseks utbildningsgrupper. Åtminstone inte ännu, säger Sofia Larsen, ordförande i Jusek.

Undersökningen visar att 80 procent av de nyexaminerade har kvalificerat jobb inom 4-6 månader efter examen. 33 procent fick jobbet redan innan studierna avslutats. Det var även hela 88 procent som hade fått ett mycket eller ganska kvalificerat jobb efter examen.

– Det visar att en akademisk utbildning är en bra garant mot arbetslöshet, säger Sofia Larsen. 

Undersökningen visar att:
  • 95 procent av juristerna uppger att de har kvalificerade arbetsuppgifter.
  • 80 procent av systemvetarna är tillsvidareanställda.
  • 71 procent av ekonomerna, 45 procent av juristerna, 60 procent av personalvetarna och 56 procent av samhällsvetarna fick en tillsvidareanställning.
Hitta utbildningarna som leder till jobbet:AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 11 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Utbildningarna som säkert ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Sommarjobbet ledde till fast tjänst

Rekryterare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba. För rymdingenjörsstudenten Signe gav sommarjobbet en fast tjänst. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

Så ordnar du en bra praktikplats!

Att göra praktik på ett företag är ett bra sätt att "få in en fot". Här kan du läsa mer om hur det fungerar med praktik, hur du ordnar praktikplatsen och vad som är viktigt att tänka på! 

Läs mer